Suspiciuni de scurgeri de informații legate de “Casa Verde Fotovoltaice”, la AFM. Corpul de Control al Guvernului strânge date
„Având în vedere sesizările scrise şi telefonice primite de la cetăţeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informaţii cu datele de identificare ale beneficiarilor înscrişi în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice şi care ulterior ar fi fost contactaţi de diverşi operatori economici pentru a-şi oferi serviciile, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât să se clarifice în cel mai scurt timp situaţia”, a transmis AFM.
Reprezentanţii instituţiei susţin că, la momentul actual, AFM este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii. Ulterior, aceştia vor transmite garanţia de participare în cadrul programului, iar Administraţia va publica lista cu instalatorii validaţi. „După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicaţie a unui instalator de către solicitanţii care s-au înscris în program”, menţionează sursa citată.
Potrivit unor informații publicate azi dimineață de HotNews, un brașovean care s-a înscris în programul Casa Verde 2023 pentru a-și instala pe casă panouri fotovoltaice a fost sunat recent prin call-center pentru o ofertă de la o firmă de instalații din Voluntari, în condițiile în care AFM nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați, iar datele personale ale celor înscriși în program nu sunt publice. Contactați de jurnaliști, oameni din firmă au spus că au datele persoanelor fizice pe care le-au contactat chiar de la AFM.
Și ce a scris Hotnews pare a nu fi un caz izolat. Un cititor de-al nostru, care a depus dosarul la AFM pentru o instalație din județul Dâmbovița ne-a scris că a fost contactat de o firmă, pe e-mail, în care i se prezenta oferta pentru instalare prin programul AFM fără ca el să o fi solicitat.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, ediţia 2023, pentru persoane fizice, a demarat pe data de 19 mai, când solicitanţii s-au putut înscrie pentru a primi finanţare prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate.Bugetul alocat programului s-a ridicat la valoarea de aproximativ două miliarde de lei, iar sumele s-au epuizat în câteva minute, interesul pentru a primi subvenția de 20.000 de lei la stat fiind imens.