Puncte forte ale riscului de credit sunt stabilite astfel de către Moody’s: potențial puternic de creștere economică pe termen mediu, povara datoriei publice încă moderată și valori favorabile ale accesibilității datoriei, precum şi calitatea României de membru al UE, care îi conferă o ancoră politică.
Profilul de credit al Romaniei este determinat de următorii factori: forţa economică, puterea de guvernanță şi forţa fiscală.
În acest context, agenţia spune că atârnă greu în balanţă „bilanțul guvernamental slăbit, volatilitatea politică internă accentuată şi riscul crescut de vulnerabilitate externă. „Perspectiva negativă a ratingului Baa3 reflectă efectele combinate ale unei slăbiri structurale a finanțelor publice ale țării și o înrăutățire a poziției sale externe care sporește susceptibilitatea la riscul evenimentului. Ne așteptăm ca datoria în PIB să crească semnificativ pe fondul angajamentelor anterioare de cheltuieli pentru pensii și a salariilor din sectorul public, în timp ce ponderea datoriei pe termen scurt în valută străină a crescut pe fondul împrumuturilor crescute din companiile nefinanciare.
Focarul de coronavirus adaugă presiune profilului creditului, având în vedere impactul negativ asupra economiei și finanțelor publice”, arată Moody’s atunci când vorbeşte de perspective ratingului pe care îl va acorda.
În acest context, agenţia subliniază că o actualizare a ratingului este puţin probabilă în viitorul apropiat, dar nu exclude totuşi posibilitatea de a schimba perspectiva de rating la stabilă, „dacă s-ar ajunge la concluzia că guvernul reușește să oprească și – pe termen mediu – să inverseze deteriorarea structurală a finanțelor publice”.
Pe termen mediu, consolidarea fiscală structurală susținută de o colectare mai mare a impozitelor și o pondere mai mică în cheltuielile curente ar îmbunătăți sustenabilitatea fiscală. Împreună cu reechilibrarea către cheltuieli de investiții mai mari, o reducere constantă a deficitului structural din contul curent și o acoperire sporită prin fluxuri care nu generează datorii ar fi, de asemenea, pozitivă pentru credit.
Moody’s enumeră şi factorii care ar putea duce la o retrogradare. Astfel, principalele cauze sunt deteriorarea structurală în continuare a puterii fiscale a României, în timp ce dezechilibrele externe (deficitele gemene) ar rămâne la un nivel ridicat. „În cele din urmă, această concluzie ar reflecta probabil absența pe termen mediu a unui răspuns politic determinat și eficient la provocările structurale ale țării în urma alegerilor generale din decembrie 2020, slăbind evaluarea noastră asupra puterii instituționale și a guvernanței”, spune Moody’s.
Moody’s se așteptă ca poziția fiscală a României să fie afectată în mod semnificativ de focarul de coronavirus. În prezent, România are ratingul Baa3 cu perspectivă negativă. Este ultima poziţie pentru o ţară recomandată investitorilor.