Susţinerea faţă de UE este în scădere netă din cauza crizei – sondaj

Susţinerea faţă de UE şi faţă de integrarea economică europeană este în scădere netă în numeroase ţări din cauza crizei, potrivit unei anchete realizate de centrul de cercetare american Pew.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 09:39
Susţinerea faţă de UE este în scădere netă din cauza crizei - sondaj

Între 2012 şi 2013, susţinerea faţă de proiectul european a scăzut de la 60 la sută la doar 45 la sută, respectiv 15 puncte. Franţa a înregistrat cea mai puternică scădere (19 puncte, respectiv 41 la sută opinii favorabile).

Aceasta este de 14 puncte în Spania (46 la sută), o ţară extrem de afectată de criză, şi de 8 puncte în Germania (60 la sută), dar doar de 1 punct în Italia (58 la sută), potrivit studiului intitulat „Noul bolnav al Europei: Uniunea Europeapă”.

În ţările în care nivelul de susţinere era deja scăzut acesta a continuat să se reducă: Grecia a ajuns la 33 la sută (o scădere de 4 puncte) şi Marea Britanie la 43 la sută (2 puncte).

Singura ţară în care cota UE a înregistrat o creştere este Cehia (plus 4 puncte, respectiv 38 la sută).

Fenomenul este identic pentru susţinerea integrării economice a Europei, Pew amintind că aceasta este la originea construcţiei europene. Susţinerea, deja slabă, înregistrează o nouă scădere în decurs de un an, ajungând de la 34 la sută la 28 la sută.

Şi în acest caz Franţa se distinge cu o scădere de 14 puncte (22 faţă de 36 la sută), urmată de Italia (11 puncte, respectiv 11 la sută opinii favorabile), Spania (9 puncte, respectiv 37 la sută), Grecia (7 puncte, 11 la sută) şi Polonia (7 puncte, 41 la sută). Doar Germania rămâne la un nivel mai mare de 50 la sută, în pofida unei scăderi de 5 puncte.

„Criza economică ce se prelungeşte a creat forţe centrifuge care au divizat opinia publică, separând francezii de germani şi germanii de toţi ceilalţi”, potrivit Pew. „Ţările din sud, Spania, Italia şi Grecia se îndepărtează din ce în ce mai mult din cauza frustării lor faţă de Bruxelles, Berlin şi ceea ce percep drept nedreptatea sistemului economic”.

Acest studiu a fost realizat în martie pe un eşantion format din 7.646 de persoane din opt ţări membre UE (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Polonia şi Cehia)

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...