Sute de familii buzoiene, izolate în nămeţi nouă zile, fără apă, mâncare şi medicamente

Economica.net
12 02. 2012

Localitatea buzoiană Ghergheasa a fost izolată timp de nouă zile, sute de familii rămânând fără energie electrică, alimente, apă şi medicamente. Familiile cu copii mici au fost nevoite să îşi drămuiască fiecare felie de pâine pentru că nu ştiau când se vor debloca drumurile pentru a se aproviziona, potrivit Mediafax. Stratul de zăpadă ajungea la marginea localităţii, unde locuiesc în majoritate bătrâni, până la patru metri.

Blocaţi între nămeţi, unii rămaşi captivi în case chiar şi două zile, vârstnicii s-au gândit că nu vor mai scăpa. Oamenii se temeau că locuinţele, care scârţâiau sub greutatea zăpezii, se vor prăbuşi peste ei.

Avem reţete, vrem să ajungem la medic, de nouă zile suntem izolaţi aici, am femeia bolnavă şi nu mai avem medicamente„, spunea disperat Ion Moţău, un localnic care se temea pentru viaţa soţiei sale.

Bolnavă de astm şi cardiacă, bătrâna cerea şi ea ajutor şi îndurare de la Dumnezeu

O localnică a povestit că în cele nouă zile a mâncat doar turte şi spune că speră că vremea se va îmbunătăţi.

Duminică seară ne-am blocat aici, nu mai aveam mâncare, iar apă mai avem la o fântână la câţiva kilometri. Zilele astea noroc că am avut făină şi mi-am frământat turtă necrescută şi am mâncat. E greu, dar nu avem ce face că nu e nimeni vinovat, e venită de la Dumnezeu zăpada. Sperăm să se mai îmbunăţească vremea„, spunea femeia.

O mamă se plânge că nu a avut apă pentru a prepara mâncare pentru copilul de doi ani.

Am un copil de doi ani şi patru luni. Ne descurcăm greu mai ales că am rămas fără apă, iar apă mai avem într-o fântână la marginea satului unde nu putem merge decât cu două bidoane că zăpezile sunt mari şi abia ne putem mişca„, a spus Paula Preda de 26 de ani.

Oamenii s-au mai liniştit însă sâmbătă după-amiază, când drumarii au reuşit, după ce s-au chinuit ore în şir, să deblocheze drumul între Ghergheasa şi Râmnicu Sărat, pentru ca localnicii să se poată aproviziona.

Însă, până la deblocarea drumului, un grup de oameni din Ghergheasa a plecat pe jos spre Râmnicu Sărat, 22 de kilometri, pentru a cumpăra pâine şi medicamente.

Mergem la Râmnic şi am plecat pe jos chiar dacă avem de mers 22 de kilometri. De nouă zile Wola a ajuns la doi kilometri de satul Sălcioara, aici în comună. Telefoanele nu mai merg că n-am avut curent o săptămână. Pâine nu mai e, alimente nu mai sunt, ţigări, ulei, nimic, nimic. Nu putem sta aşa la infinit. Trebuie să îi iau medicamente bunicului care este operat. Asta este, plecăm pe jos„, a spus un tânăr din satul Sălcioara, comuna Ghergheasa.

Plecăm la Râmnic pentru că nu mai rezistăm. Am copilul de un an şi şase luni. E bine că avem căldură, dar nu mai avem apă pentru copil şi nici pâine. Fântâna a îngheţat, vai de viaţa noastră„, a mai spus Nicu Constantin de 30 de ani din satul Sălcioara.

După deszăpezirea drumului, la aceşti oameni au ajuns şi ajutoare, iar bolnavii au fost consultaţi de doi medici

Unul dintre medici este şeful Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, Bogdan Cojocaru, singurul medic cu specialitatea medicină de urgenţă din judeţ. El a fost însoţit de medicul Cosmin Ursăchescu, specialist ORL, cei doi consultând zeci de persoane, bătrâni hipertensivi rămaşi fără medicamente, persoane cu handicap, copii cu viroze respiratorii.

Am grijă de doi bătrâni paralizaţi. El nu poate să mai meargă şi să vorbească deloc, iar ea mai merge, dar destul de greu. Suntem izolaţi aici de când s-a oprit ninsoarea. Au avut ceva medicamente, însă nu tot tratamentul, acum am primit reţetă, dar nu ştiu cine o să le-o cumpere„, s-a plâns un localnic.

Timp de cinci ore, cei doi medici au umblat din casă în casă, prin nămeţi şi ger, pentru a consulta bolnavii şi pentru a le lăsa medicamente care să le ajungă măcar o vreme.

Oamenii se roagă acum să nu rămână din nou izolaţi, după ce au aflat că se aşteaptă încă un val de ninsori.