Sute de mii de chinezi îşi părăsesc anual ţara în căutarea unui trai mai bun
„Este foarte stresant în China. Uneori lucram 128 de ore pe săptămână la o companie de audit”, a declarat Chen Kuo, cu câteva ore înainte de îmbarcarea într-un avion spre Australia, unde vrea să înceapă o nouă viaţă.
La 30 de ani, Chen Kua avea ceea ce visează mulţi chinezi, propriul apartament şi un post într-o companie multinaţională.
Ca sute de mii de chinezi care pleacă anual din China, ea a fost împinsă de convingerea că se poate descurca mai bine în afara ţării. În pofida dezvoltării extraordinare a Chinei din ultimii ani, Chen Kua a fost atrasă în Australia de economia mai sănătoasă, serviciile sociale solide şi de libertatea de a-şi forma o familie într-o ţară care garantează libertatea religioasă.
În timp ce Partidul Comunist Chinez va avea la începutul acestei luni o schimbare majoră de conducere, numărul profesioniştilor catre pleacă din ţară a atins un număr record.
În 2010, ultimul an pentru care există date statistice complete, 508.000 de chinezi au plecat în 34 de state dezvoltate membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), reprezentând o creştere de 45% faţă de anul 2000.
Datele disponibile în unele ţări arată o continuare a acestei tendinţe.
Statele Unite au primit anul trecut 87.000 de rezidenţi permanenţi din China, în creştere de la 70.000 în anul anterior.
Imigranţii chinezi susţin creşterea sectorului mobiliar din Midtown Manhattan, în SUA, unde unii agenţi învaţă mandarină, şi până în Cipru, care reprezintă o cale de intrare în Uniunea Europeană.
Puţini emigranţi menţionează ca motiv de plecare din China politica. Ei vorbesc despre o strategie de dezvoltare cu orice preţ care afectează mediul, ca şi despre deteriorarea relaţiilor sociale şi a moralei.
Pe ansamblu, există percepţia că în pofida progreselor din ultimele decenii, traiectoria politică şi socială a Chinei este încă extrem de incertă.
PIB-ul Chinei a crescut în ultimii 10 ani în medie cu 10,7%, de la 1.900 de miliarde de dolari în anul 2002 la 7.600 de miliarde de dolari în 2011, ţara devenind a doua mare economie la nivel mondial după Statele Unite.
În acest fel, venitul pe cap de locuitor, în mediul urban, a urcat în perioada menţionată de la 1.200 de dolari la 3.500 de dolari. În mediul rural, acest venit a avansat de la 400 de dolari la 1.100 de dolari.