Sute de mii de contoare inteligente se montează, începând cu acest an, în Transilvania, nordul Munteniei şi Oltenia
Electrica. Compania Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente acasă la consumatorii fizice şi la firme, potrivit unui răspuns al reprezentanţilor companiei adresat ECONOMICA.NET. La un preţ de 1.000 de lei pentru fiecare contor (inclusiv în lucrări de modernizare a infrastructurii de distribuţie), investiţia este de 200 de milioane de lei. Această sumă se va regăsi în facturile la curent ale consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Electrica nu a precizat care va fi impactul în factura clienţilor al montării acestor contoare. „Investiţiile în sisteme de contorizare inteligentă sunt recunoscute de către ANRE ca orice altă investiţie în domeniu, neexistând costuri suplimentare”, este singura menţiune la subiect a companiei.
„Un astfel de proiect va permite evaluarea tehnico-economică a diverselor soluţii tehnice, fiind primul pas al implementării SmartMetering în grupul Electrica. În cadrul acestui proiect, Electrica intenţionează implementarea unui sistem de management al datelor măsurate (MDM), care să permită utilizarea integrală a datelor furnizate de contoarele inteligente în scopul îmbunătăţirii managementului reţelelor de distribuţie şi a cresterii gradului de satisfacţie a clienţilor săi (monitorizarea întreruperilor de energie, a nivelului de tensiune furnizat, precum şi a parametrilor de calitate ai energiei electrice)”, mai spun reprezentanţii Electrica.
Programul de montare acontoarelor inteligente de către Electrica a început în 2012, în ultimii patru ani, în cadrul unor programe-pilot. Compania a instalat 85.000 de contoare la firme şi 60.000 la clienţii rezidenţiali. În prezent, programele – pilot în derulare la nivelul celor trei filiale de distribuţie presupun montarea a 250.000 de contoare, din care 200.000 doar în acest an.
Electrica deserveşte 3,5 milioane de clienţi.
CEZ. Distribuitorul şi furnizorul de curent pentru regiunea Olteniei, CEZ, nu dezvăluie planul de montare de contoare inteligente pentru acest an. Reprezentanţii acestuia precizează că, strict pentru 2016, vor anunţa programul doar după ce Agenţia Naţională de Reglementare în Energie(ANRE) le aprobă planul de investiţii. Cehii dezvăluie doar planul general 2016 – 2020, care prevede montarea a 436.000 de unităţi. În 2012, CEZ a montat 1.200 de contoare inteligente, în 2013 – 2014, 13.000 de unităţi, iar în 2015 au fost 20.150 de unităţi.
CEZ Oltenia deserveşte circa 1,4 milioane de clienţi.
Enel, care deservește Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea nu a dezvăluit planul 2016 de montare a contoarelor inteligente.
E.ON Moldova nu a dezvăluit planul 2016 de montare a contoarelor inteligente.
Rezultatele implementării proiectelor-pilot realizate în anul 2015 vor fi evaluate de către ANRE, urmând ca, în cazul în care analiza cost-beneficiu va fi pozitivă, Operatorii de Distribuţie să propună, până la sfârşitul lunii martie 2016, iar ANRE să aprobe, Planul Naţional de Implementare a Sistemelor de Contorizare Inteligentă.
ANRE prelungeşte până în 2021 programul de înlocuire a 80% din contoarele clasice cu cele inteligente
ANRE a eliminat ţinta propusă pentru anul 2020 privind implementarea de contoare inteligente de energie electrică la aproximativ 80% din clienţii finali, întrucât nu s-a realizat până acum o analiză relevantă privind costurile şi beneficiile acestui proiect, se arată într-un ordin al instituţiei. Actul normativ modifică ordinul 145/2014 al preşedintelui ANRE şi abrogă articolul 3, care precizează că ”pentru implementarea sistemelor inteligente de măsurare a energiei electrice, ritmul aplicat de către operatorii de distribuţie concesionari este aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi are ca ţintă până în anul 2020 implementarea la circa 80% din numărul de clienţi finali”.
De asemenea, perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.
Reprezentanţii ANRE explică faptul că, în urma proiectelor-pilot implementate până acum, rezultatele nu au fost uniforme, iar autoritatea trebuie să realizeze o analiză cost-beneficiu pentru toţi operatorii de distribuţie ”prin intermediul unui consultant/ audit de terţă parte”.
În nota de prezentare a noului ordin, ANRE arată că a avizat 18 proiecte-pilot în valoare de 69.639.770 lei, pentru cei 8 operatori de distribuţie a energiei electrice concesionari. Proiectele-pilot au fost avizate în luna martie 2015 pentru 6 operatori de distribuţie: Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, CEZ Distribuţie, E.ON Distribuţie România şi Electrica Transilvania Sud şi în luna august pentru FDEE Electrica Transilvania Nord şi FDEE Electrica Muntenia Nord.
”Până la data de 1 noiembrie 2015, gradul de realizare a proiectelor pilot avizate de ANRE era din punct de vedere valoric de 83%, iar din punct de vedere fizic de aproximativ 85%. (…) Rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot datorită perioadei foarte scurte de la data finalizării implementării proiectelor pilot şi data raportării realizărilor (lipsa unei durate relevante de monitorizare). Apreciem că este necesară o perioadă de monitorizare de cel puţin 6 luni a proiectelor realizate pentru obţinerea unor date care să ofere premise elocvente pentru fundamentarea deciziilor referitoare la roll-out”, se precizează în nota de fundamentare.
Totodată, analizele cost-beneficiu transmise de operatorii de distribuţie nu permit efectuarea unei analize unitar comparative a rezultatelor obţinute, mai spun reprezentanţii ANRE. Pe de o parte, majoritatea operatorilor de distribuţie concesionari nu au transmis analizele cost-beneficiu în formatul solicitat prin adresa ANRE, iar pe de altă parte, analizele cost-beneficiu transmise au fost realizate pe modele diferite de analiză, care urmăresc strategia de business a operatorului, cu accente şi focalizări specifice.
”Nu există uniformitate în evaluarea costurilor şi beneficiilor proiectelor – pilot. Rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive pentru societăţile Enel, E.ON Distribuţie România şi FDEE Transilvania Sud şi negative pentru CEZ Distribuţie. Apreciem că este necesară realizarea de către ANRE a unui model detaliat de analiză cost-beneficiu şi, conform celor prezentate în şedinţa Comitetului de Reglementare din data de 22.12.2015, efectuarea de către ANRE a analizei cost-beneficiu pentru toţi operatorii de distribuţie, prin intermediul unui consultant/audit de terţă parte, în scopul evitării acuzaţiilor de lipsă de transparenţă sau lipsă de obiectivitate”, se mai arată în documentul citat.
Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.
În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că permite clienților să schimbe cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.
Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi o serie de servicii, precum:
– Implicarea activă a prosumer-ului (producător/consumator), care poate decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
– O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
– Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.