Sute de mii de români şi bulgari după revelion în Germania?
Oficiul federal încearcă să contribuie la înjumătăţirea numărului şomerilor germani actuali. În Republica Federală şomajul afectează în prezent circa trei milioane de oameni. Or, sosirea imigranţilor din centrul şi răsăritul continentului va ridica noi obstacole în calea atingerii acestui obiectiv.
Pe de altă parte, însă, Germania are acută nevoie de forţă de muncă proaspătă, inclusiv – şi nu în ultimul rând – de profesionişti cu înaltă calificare. Venirea românilor şi bulgarilor va provoca oarecari greutăţi atât ţărilor de origine ca şi celor occidentale, dar constituie şi pentru unele şi pentru celelalte şi o mare şansă, relateaza Deutsche Welle.
Multe lucruri vor depinde de modul în care se vor putea ei integra, în Apus. În acest context este, între altele, extrem de importantă, de asemenea, contribuţia instituţiilor din ţările de destinaţie. De pildă cea a Oficiului Federal al Muncii, din Germania.
Care, după cum a reliefat unul din şefii săi în ziarul german Saarbrücker Zeitung, îşi va asuma răspunderi noi. E vorba de a le asigura românilor şi bulgarilor atât cursuri de limbă germană precum şi demersuri de intermediere şi facilitare a obţinerii celor mai potrivite slujbe.
Bine ar fi, desigur, ca toate aceste demersuri să fie cât mai eficiente. Bine ar fi, de asemenea, ca Oficiul să fie în stare, în paralel, să-i integreze pe şomerii germani care, nefiind suficient calificaţi îşi caută în zadar, de ani de zile, un loc de muncă. Strădaniile de a le găsi totuşi un job nu vor fi înlesnite, ce-i drept, de sosirea românilor şi bulgarilor, după cum se plângea acelaşi oficial german.
Pe de altă parte, polemicile în parte isterice stârnite în Vest de perspectiva afluxului de români şi bulgari după data de 1 ianuarie 2014 şi ieşirile frizând xenofobia ale unor politicieni şi comentatori din Marea Britanie, Franţa, Olanda ori Germania, au toate şansele să se aplaneze, rapid.
Se va realiza destul de grabnic, pretutindeni, că teama oarecum paranoică de români şi bulgari, alimentată de aşa-numita „imigraţie a sărăciei” din lunile şi anii din urmă, dar masiv exagerată de o parte a presei, a izvorât parţial din neştiinţă, parţial din demagogia unor discursuri politicianiste.