Sute de mii de șoferi rămân fără RCA în câteva zile, chiar dacă mulți nu știu încă. Ce trebuie să facă ei și ce trebuie să știe șoferii implicați în accidente cu ei?

30 04. 2022
Car insurance quotes online
Car insurance quotes online

City Insurance avea peste 3 milioane de asigurați RCA în septembrie 2021, când și-a pierdut licența și și-a început drumul către faliment, și încă mai avea un portofoliu de peste un milion de șoferi când s-a deschis procedura de faliment.

Pentru că șoferii asigurați la City Insurance nu s-au înghesuit să denunțe de bună voie polițele RCA, așa cum era și de așteptat având în vedere că noile prețuri din piață sunt cu cel puțin 40% peste nivelul la care vindea City (fără a mai plăti și daune, în ultima perioadă), pe 10 mai încă vor mai fi în vigoare peste 500.000 de asigurări, potrivit estimărilor.

De ce este importantă data de 10 mai? Pentru că este ultima în care polițele emise de City vor mai fi valabile. Conform legii, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment, lichidatorul trebuie să denunțe automat întregul portofoliu. Acest termen se împlinește pe 11 mai.

AICI detalii despre cele mai importante termene din falimentul City Insurance

Altfel spus, șoferii care știu că au RCA la City mai au la dispoziție doar ceva mai mult de o săptămână pentru a își schimba asigurătorul, dacă vor să circule în condiții legale. În caz contrar, deși pe polița lor poate scrie o altă valabiltate, ei riscă să fie amendați pentru că au circulat fără RCA.

De menționat că ei pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoare primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței. Toate detaliile despre această procedură, precum și documentele necesare, le regăsiți AICI.

Ce faci dacă ești lovit de un șofer cu RCA pe care scrie City Insurance după data de 11 mai?

În practică este destul de probabil ca polițiștii care verifică legalitatea poliței de asigurare să se limiteze la valabilitate, fără a mai verifica și în baza de datae AIDA (gestionată de BAAR) dacă polița nu a fost cumva denunțată. Astfel de situații se întâmplă deja în cazul celor care iau RCA în rate și îl plătesc doar parțial, după cum a mai arătat Economica.net.

Aceasta nu înseamnă însă că polița mai este valabilă după 11 mai și că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care face acum plățile în contul falimentarei City Insurance, va plăti despăgubiri în caz de accident.

Așadar, dacă ești implicat într-un accident, după 11 mai și până în 28 septemebrie când și ultimei polițe emise de City îi va expira valabilitatea înscrisă pe foaie, ține minte că nu ești acoperit dacă șoferul îți întinde o asigurare emisă de City Insurance. Ce ai de făcut este să te îndrepți pentru daune împotriva șoferului vinovaat sau, dacă accidentul este cu vătămări, să soliciți despăgubiri la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR). Ține mine că nicio poliță emisă de City nu mai este valabilă după 11 mai și dacă te afli în situația de a conduce temporar o altă mașină decât ta (mașină la schimb din service, mașină închiriată etc) și proprietarul îți pune la dispoziție un RCA de la City. Riști să suporți tu consecințele.