Sute de mii de tone de ambalaje reciclate pentru Lidl, Kaufland, Pepsi sau Samsung. Georgescu, FEPRA: ” Din 2021, ne extindem serviciile”
ECONOMICA: Mai intai, explicati va rog, pe intelesul oamenilor, ce inseamna business-ul FEPRA, in particular si ce inseamna transferul de responsabilitate pentru reciclarea deseurilor, in general.
Ionuț Georgescu: Există o explicație foarte simplă, pe care obișnuim să o folosim des, atunci când implementăm campanii de informare și conștientizare cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje, iar cetățenii ne întreabă ce anume mai exact face FEPRA.
Legislația română impune oricărui operator economic (producător sau importator), care pune pe piața din România produse ambalate, să recicleze 60% dintre ambalajele folosite. Dar acest proces este unul anevoios, care presupune în primul rând angrenarea unor resurse de ordin operațional, logistic, uman și o comunicare strânsă cu toți actorii din domeniul managementului deșeurilor.
Astfel că, o bună parte dintre producătorii sau importatorii care au obligația de a îndeplini țintele de reciclare și valorificare pentru deșeurile de ambalaje apelează la un OIREP (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului) pentru gestionarea acestor sarcini.
Intrând în partea tehnică a explicațiilor, trasabilitatea deșeurilor reprezintă crearea unei rețele complexe prin care urmărim fluxul ambalajelor pentru care am preluat responsabilitatea de la clienții noștri.
Realizăm aceste lucruri împreună cu peste 200 de parteneri de încredere (colectori, salubriști, unități administrativ teritoriale, asociații de dezvoltare intercomunitară și reciclatori) care au trecut printr-un amplu proces de auditare și selecție.
În plus, pentru a eficientiza și a transparentiza lanțurile de trasabilitate, FEPRA a digitalizat procesul de raportare și documentare. Astfel, punem la dispoziția fiecărui client și partener, aplicația FEPRA 2.0, unde înregistrăm fiecare pas din parcursul ambalajelor, până devin deșeuri: de la plasarea lor în piață, la colectare și până la reciclare. Oferim, de asemenea, informații într-un mod complet transparent privind gradul de îndeplinire al țintelor, atât la nivel individual, cât și ca obiectiv global, tarifele medii plătite pentru valorificarea deșeurilor de ambalaje sau detalii despre situația financiară a FEPRA.
De exemplu, dintr-un total de 243.959 de mii tone de ambalaje declarate de clienți în cursul anului 2019, FEPRA International SA a reciclat și valorificat, în numele acestora, producători și importatori români, 154.294 de mii de tone deșeuri, ajungând astfel să-și îndeplinească țintele de reciclare și valorificare într-un procent de 63%, cu 3% peste media impusă de legislația în vigoare. Aceste rezultate sunt încă o dată un garant al poziției noastre de actori importanți pe piață națională a deșeurilor de ambalaje.
Care sunt cei mai mari clienti ai FEPRA si care sunt sectoarele economice de unde vin cei mai multi clienti?
Pentru noi, toți clienții sunt importanți, iar principalul obiectiv este acela de a le asigura îndeplinirea țintelor într-un mod cât mai eficient și transparent, indiferent de cantitatea de ambalaje pusă pe piață.
În anul 2020, în portofoliu nostru există aproximativ 700 de clienți care activează în domenii variate de la Retail și FMGC, până la construcții și tehnologie. Dintre clienții mari amintim: Lidl, Kaufland, Ursus, Pepsi, Samsung sau Angelli.
Cum credeti ca va fi influentat business-ul FEPRA de inasprirea reglementarilor europene in privinta reciclariid deseurilor si care sunt cele mai importante schimbari de legislatie preconizate in aceasta directie?
În momentul de față, sunt două modificări legislative majore: taxa pe plastic nereciclat, care va fi de 800 EUR pe tonă, și proiectul de HG privind sistemul de garanție returnare (SGR), care vin în sprijinul îndeplinirii țintelor de reciclarea și care vor aduce schimbări importante în domeniul mediului, dacă vor fi implementate corect.
În calitate de trendsetteri pe piața deșeurilor de ambalaje, considerăm că aceste modificări ne oferă oportunitatea de a ne extinde paleta de servicii care, începând de anul viitor, va include și soluții de reutilizare pentru ambalajele puse pe piață de producătorii și importatorii români.
Cati angajati are FEPRA in aceste moment?
Formăm o echipă complexă de 30 de experți din toate domeniile sectorului de management al ambalajelor și deșeurilor: consultanță, trasabilitate, operational, precum și vânzări sau marketing. În plus, colaborăm și cu alți experți din domeniul managementului deșeurilor, pentru a ne asigura că îndeplinim obiectivele anual față de clienți.
Care fost cifra de afaceri a FEPRA in 2019 si la cat estimati ca se va ridica la finalul lui 2020?
În anul 2019, cifra de afaceri a fost de 127.108.905 RON.
Estimăm că pentru anul 2020 vom înregistra o ușoară scădere, având în vedere că anul acesta am venit în sprijinul clienților noștri cu tarife competitive care reflectă atât beneficiile aduse de investițiile din ultimi ani în zona de digitalizare, care ne-au ajutat să funcționăm fără sincope în acest context pandemic, cât și construirea unui ecosistem funcțional în zona de colectare și reciclare, împreună cu partenerii noștri.
Care a fost cel mai bun an pentru FEPRA si la cat s-au ridicat afacerile in acel an?
Putem considera că toți anii, de când existăm pe piață, au fost ani buni din moment ce am reușit de fiecare data să ne îndeplinim țintele, având în vedere cum ne prioritizăm obiectivele din strategia de business: să îndeplinim țintele de reciclare și valorificare ale clienților noștri, an de an, indiferent de modificările legislative apărute.
De exemplu, anul 2019, chiar și 2020 în context pandemic, au fost anii în care am reușit să implementăm cele mai multe campanii de informare și conștientizare pentru cetățeni cu privire la colectarea separată a deșeurilor de ambalaje. Cu sprijinul partenerilor și clienților, campaniile au ajuns la peste 1,5 milioane de cetățeni. Din perspectiva asta, putem considera că au fost ani valoroși pentru companie.
Exista in Romania o cultura, fie ea si incipienta, in ceea ce priveste reciclarea deseurilor? Cum a evoluat Romania din aceasta perspectiva in ultimii ani si cum credeti ca va merge in viitor?
Din fericire, România a evoluat la acest capitol. Nu suficient încât să ajungem să ne aliniem la standardele europene, însă sunt progrese notabile, dacă ne uităm în spate la cum arăta România cu 10 ani în urmă.
Există, desigur, decalaje mari în a recupera țintele impuse de Uniunea Europeană (România reciclează într-un procent de 14%, iar ținta de țară ar trebui să fie de 50%), dar cu efort susținut, așa cum s-a întâmplat cel puțin în ultimii 5 ani, credem că lucrurile vor începe să arate din ce în ce mai bine.
În primul rând, schimbările se văd la nivel decizițional, acolo unde autoritățile au început în ultimii ani să acorde importanță și acestui sector. Apoi, există asociații non-guvernamentale și multe alte entități care fac o muncă extraordinară prin eforturile lor de a transmite populației necesitatea și importanța colectării selective acasă, la școală sau birou și în orice alt mediu.
De asemenea, considerăm că în domeniul reciclării și reutilizării avem nevoie de cât mai multe inițiative inovatoare precum platforma de economie circulară pe care o dezvoltăm împreuna cu start-up-ul R-Create și care va aduce soluții de reducere a impactului asupra mediului atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice care doresc să adopte un comportament responsabil și să își reducă amprenta de carbon.
FEPRA gestioneaza investitii si in alte domenii decat cel al reciclarii deseurilor? Daca da, in ce domenii si unde?
În acest moment, ne concentrăm eforturile pentru a investi cât mai eficient în sisteme și platforme care să ajute la trasabilitatea corectă și transparentă, pentru că este foarte importantă transparența în acest domeniu. Investițiile noastre se concentrează în zona de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaj pentru a crea un ecosistem complex, contribuind în mod activ la tranziția către o economie circulară în România.