Sute de oameni stau la coadă la Direcţia Permise de Conducere. Ministrul de Interne cheamă prefecţii din Bucureşti şi Ilfov

Sute de oameni stau la coadă, joi, la Serviciul Permise de Conducere din Capitală, o situaţie care se repetă de mai mult timp, cei care vin să îşi schimbe permisul sau să înmatriculeze o maşină fiind nevoiţi să aştepte mai multe ore până când ajung la ghişee. Ministrul Afacerilor Interne spune că problemele sunt complexe şi structurale, pentru care rezolvarea "va lua timp", şi cheamă prefecţii din Bucureşti şi Ilfov la discuţii pentru a găsi soluţii. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti se confruntă cu un deficit de personal de 22%. Potrivit Prefecturii Bucureşti, SPCRPCIV are un efectiv de 88 de angajaţi, dintre care doar 66 sunt prezenţi la serviciu, restul fiind în concediu de odihnă sau medical.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 10:04
Sute de oameni stau la coadă la Direcţia Permise de Conducere. Ministrul de Interne cheamă prefecţii din Bucureşti şi Ilfov

La sediul de pe Şoseaua Pipera din Capitală al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor s-a format încă de joi dimineaţă o coadă care se întinde până în curtea instituţiei.

Fie că vor să înmatriculeze o maşină, să îşi shimbe permisul de conducere expirat sau să se programe la proba teoretică în vederea obţinerii acestuia, oamenii sunt nevoiţi să aştepte mai multe ore până ajung la ghişee.

Situaţia de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu este nouă, încă din vară fiind zile în care oamenii sunt nevoiţi să aştepte la cozi foarte lungi.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat joi, pentru News.ro, că problemele la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sunt complexe şi structurale, iar rezolvarea lor „va lua timp”.

„Mâine dimineaţă (vineri, n.r.) am chemat prefecţii de la Ilfov şi Bucureşti, împreună cu conducerea Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru a găsi soluţii. Problemele sunt complexe şi structurale, pentru care rezolvarea va lua timp, dar voi cere şi soluţii imediate, cu impact în zilele următoare”, a spus ministrul Dragoş Tudorache.

În vară, când la Direcţia Permise de Conducere erau foarte mulţi oameni care aşteptau la cozi, oficialii Ministerul Afacerilor Interne motivau creşterea numărului solicitărilor prin „prezenţa în România, în vacanţă, a unui mare număr de cetăţeni români care în mod normal lucrează în străinătate şi odată sosiţi în ţară îşi rezolvă şi problemele administrative”. Aceştia arătau că alte cauze ar fi debutarea programului Rabla în luna iunie, faţă de anii anteriori când a debutat în primăvară şi creşterea cu aproximativ 20% a numărului de absolvenţi ai şcolilor de şoferi, majoritatea fiind tineri şi intenţionând să-şi obţină permisul de conducere în perioada de vacanţă.

Oficialii Ministerului Afacerilor Interne explicau formarea acestor cozi şi prin faptul că, deşi a fost introdusă facilitatea plăţilor online, prin mandat sau virament bancar, majoritatea românilor preferă să plătească numerar la sediul instituţiilor care emit aceste documente.

Ministerul Afacerilor Interne prezenta atunci şi o analiză realizată pentru primele şapte luni ale anului, din care rezulta că a crescut cu 17%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare şi plăcuţelor cu numere auto care au fost emise.

Oficialii ministerului arătau că, în primele şapte luni ale anului, au fost eliberate peste 1,1 milioane de permise de conducere, certificate de înmatriculare şi autorizaţii provizorii, însemnând cu 17% mai mult faţă de primele 7 luni ale anului trecut.

Prefectura Bucureşti: Serviciul pentru permise auto se confruntă cu un deficit de personal de 22%

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti se confruntă cu un deficit de personal de 22%. Potrivit Prefecturii Bucureşti, SPCRPCIV are un efectiv de 88 de angajaţi, dintre care doar 66 sunt prezenţi la serviciu, restul fiind în concediu de odihnă sau medical.

Marea majoritate a celor aflaţi la serviciu sunt repartizaţi pentru activităţi specifice de lucru cu publicul la ghişeu sau examinare a candidaţilor la proba practică, menţionează Prefectura Bucureşti, într-un comunicat.

Timpul mare de aşteptare la ghişee este explicat şi prin debutul cu întârziere al programului ‘Rabla’ 2016 – luna iunie, ‘ceea ce a condensat într-o perioadă mai scurtă de timp un număr mult mai mare de solicitări, pe toate palierele de evidenţă a vehiculelor’, arată sursa citată.

‘Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea societăţilor de leasing şi a dealerilor de vehicule atât noi, cât şi second-hand a cunoscut o creştere, în medie, de 15%, în condiţiile în care 80% dintre aceşti agenţi economici sunt concentraţi în Bucureşti, iar 75% dintre vehiculele înmatriculate la cererea acestora sunt pentru utilizatori din afara municipiului Bucureşti’, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, deşi prin OUG 41/2016 s-au diversificat modalităţile de plată pentru obţinerea documentelor eliberate de SPCRPCIV Bucureşti (online prin internet banking, virament bancar, mandat poştal, plata la Trezorerie, plata direct la ghişee), cetăţenii preferă, în continuare, plata în numerar la ghişeu, ceea ce duce la creşterea timpilor de lucru.

Instituţia Prefectului Bucureşti precizează că, alături de SPCRPCIV, a luat mai multe măsuri pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu, printre care demararea concursurilor pentru ocuparea a 16 posturi vacante şi punerea în funcţiune a unui sistem de eliberare bonuri de ordine la înmatriculări (parterul clădirii), urmând ca acest sistem să fie extins, în luna decembrie, şi la etaj, pentru activitatea pe linie de permise de conducere.

De asemenea, se are în vedere şi implementarea unui sistem de programare online pentru depunerea documentelor eliberate de acest Serviciu şi s-a operaţionalizat un portal de înmatriculare a vehiculelor noi, disponibil pentru societăţile de leasing şi dealeri auto, din luna septembrie.

‘Precizăm că, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, angajaţii Serviciului au efectuat ore suplimentare, inclusiv în weekend, şi şi-au amânat efectuarea concediilor de odihnă’, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de 1,062 de miliarde de lei, în scădere de 10,5% (sau 124,5 milioane de lei),......
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments, companie de investiții listată sub simbolul EVER la Bursa de Valori București, raportează un rezultat ...
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de dolari pentru primele nouă luni din acest an
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele nouă luni din ...