Sute de turişti de pe toate continentele au venit, anul acesta, în România, la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea
‘Noi am cazat turiştii din 25 decembrie până în 1 aprilie. Am cazat cam o mie de persoane, dintre care, majoritatea, 70 %, străini şi 30 % români. Au fost de peste tot, am avut chinezi, francezi, spanioli, brazilieni, unguri, britanici, turişti din Republica Moldova’, a explicat Vasilica Popa.
Potrivit acesteia, încălzirea din luna martie a scurtat cu o lună de zile sezonul turistic în Hotelul de Gheaţă şi igluurile de la Bâlea Lac. Din cauza temperaturilor prea mari, proprietarii acestor construcţii de gheaţă unice în România au fost nevoiţi chiar să anuleze rezervări, pentru mai multă siguranţă.
Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac a putut fi doar vizitat de unii turişti sau oaspeţi ai zonei turistice din judeţul Sibiu. Actorul Jean Claude van Damme, venit în acest an la Bâlea Lac ca să filmeze o reclamă, s-a numărat printre miile de curioşi care au urcat la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, pentru a vedea ineditele construcţii de gheaţă.
Căldura din 2014 a topit parţial cele trei igluuri, Biserica de Gheaţă şi o parte din Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, ceea ce a diminuat profitul proprietarilor acestor construcţii neobişnuite.
Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-întors fiind de 50 de lei de persoană. Joi, la Bâlea Lac, erau minus 10 grade Celsius şi un strat de zăpadă de 17 centimetri. Situată la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, zona turistică Bâlea este destul de greu accesibilă, nefiind nici măcar o cursă regulată de autobuz. Majoritatea turiştilor ajung aici cu maşinile personale sau în grupuri organizate, cu autocarul, pe DN1, iar pe urmă pe DN7. Din cauză că DN7 Transfăgărăşanul este închis pe durata iernii, turiştii sunt obligaţi să urce cu telecabina la construcţiile de gheaţă şi cabane.