„Suveranitatea deplină” a Kosovo este o „eroare istorică şi tragică” – agenţie oficială sârbă
„Dacă, odată cu sfârşitul independenţei supravegheate, comunitatea internaţională lasă instituţiilor din Priştina puterea de a decide ele înseşi (…) asupra vieţilor sârbilor şi altor popoare nealbaneze, aceasta este o eroare istorică şi tragică”, a declarat directorul biroului pentru Kosovo al guvernului sârb, Aleksandar Vulin.
„Sârbii nu se pot aştepta la nimic bun”, a continuat el, apreciind că o asemenea decizie „nu încurajează la încredere şi la speranţă”.
ISG anunţa pe parcursul zilei de luni dizolvarea sa în cadrul unei reuniuni simbolice sinonime accederii „la suveranitatea deplină” a Kosovo, după proclamarea independenţei în 2008.
Decizia ISG, care regrupează ţări susţinătoare ale independenţei Kosovo – printre care Statele Unite, mai multe state europene şi Turcia -, se va traduce pe teren prin închiderea Biroului civil internaţional (ICO) condus de către diplomatul olandez Pieter Feith, care este, totodată, reprezentantul special al UE.
Cu toate acestea, decizia ISG nu schimbă cu nimic misiunile în curs ale Oficiului de poliţie şi justiţie al Uniunii Europene (Eulex), al cărui mandat va fi prelungit până în 2014, şi ale Forţelor NATO din Kosovo (Kfor).
Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Aceasta a fost recunoscută ulterior de aproximativ 90 de ţări, dar Serbia, care se opune ferm, încurajează pe cei aproximativ 120.000 de sârbi care locuiesc în Kosovo să sfideze autorităţile din Priştina.