Swoboda: Temerile privind un eventual aflux masiv de români şi bulgari după 1 ianuarie sunt mult exagerate

Economica.net
28 12. 2013
hannes_swoboda_23228000_96862500

‘Ridicarea restricţiilor face să existe multe temeri că vor veni mari mase de oameni. În Marea Britanie s-au avansat chiar cifre care sunt dincolo de întreaga populaţie a României şi Bulgariei. Cred că temerile sunt mult exagerate şi depinde de ţările membre să facă ce pot în cadrul legislaţiei lor, al administraţiei lor, pentru a spune foarte clar că poţi veni, căuta o slujbă, dar că există condiţii de a primi beneficii sociale şi condiţia de bază este să munceşti mai întâi, ca orice alt cetăţean din statul respectiv’, a declarat Hannes Swoboda pentru presa română din Bruxelles.

El a adăugat că, din nefericire, chestiunea a devenit mai mult una politică. ‘Este o competiţie, de exemplu între conservatori şi UKIP, care este mai xenofobă, care luptă pentru combaterea abuzurilor sistemului de securitate socială şi, din nefericire, românii şi bulgarii sunt victimele acestui lucru. Dar va trebui să apărăm acest drept, care este nu numai al românilor şi bulgarilor, ci care este baza pentru o piaţă comună europeană, mă refer la o piaţă comună a muncii’, a mai spus Swoboda.

Liderul grupului S&D a apreciat drept pozitiv faptul că unele ziare britanice au titrat că românii şi bulgarii sunt bineveniţi pe teritoriul ţării.

‘Există ziare în care premierul britanic David Cameron trage o linie roşie între Marea Britanie şi ţări ca România, Bulgaria, Slovacia şi Polonia, şi există alte ziare. Este o dezbatere de fapt politică, uneori foarte urâtă. Este bine să fie şi oameni care să spună că eşti binevenit. Bineînţeles, nimănui nu-i place să-şi părăsească ţara doar pentru distracţie. Oamenii o fac pentru că au probleme’, a apreciat Swoboda.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că România şi Bulgaria trebuie să folosească banii europeni disponibili, şi în special Fondul Social European (FSE), pentru a asigura locuri de muncă cetăţenilor cu venituri reduse şi pentru a-i integra pe romi.

‘Cred că de toate părţile trebuie făcut mult mai mult pentru a permite oamenilor să locuiască unde vor şi să fie liberi să circule, dar nu ar trebui să fie împinşi din ţările lor de sărăcie şi discriminare’, a mai declarat eurodeputatul austriac.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.