Cifra de afaceri a Symmetrica a ajuns la 260 milioane de lei (52,5 milioane de euro) în 2023 față de rezultatul de 210 milioane de lei (42,5 milioane de euro) înregistrat în 2022. Creșterea a fost susținută de deschiderea unei noi unități de producție, în Ovidiu, județul Constanța, dar și de modernizarea și extinderea fabricii din Prejmer, județul Brașov.
Cu un buget de investiții de 20 de milioane de euro pentru 2023, cea mai mare parte din această sumă, 14 milioane de euro, au mers către fabricile din Prejmer și Ovidiu, iar șase milioane de euro au fost necesare pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice în opt dintre cele nouă unități de producție.
„În anul 2023 am resimțit acut instabilitatea mediului economic din România, mai ales în contextul în care, începând din 2020, a trebuit să gestionăm cu abilitate o multitudine de provocări. Astfel, încă din ianuarie 2023 am avut de navigat printre situații precum creșterea constantă a costurilor de producție, inflația ridicată și instabilitatea mediului legislativ. Mai mult de atât, încetinirea plăților din proiectele publice a impactat puternic activitatea întregului an”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.
Acesta a subliniat, de asemenea, că dificultățile în ceea ce privește atragerea de angajați calificați și presiunea pe costuri au fost dublate, în toamna anului trecut, și de decizia Guvernului de eliminare parțială a facilităților fiscale acordate sectorului de construcții.
Producătorul și-a diversificat constant portofoliul de produse, țintind acapararea unui procent tot mai mare din segmentul rezidențial, unde interesul clientului se concentrează pe produse de design cu caracteristici speciale.
În ceea ce privește volumele comercializate anul trecut, compania a livrat peste 7 milioane de mp liniari de produse, cu 12% mai mult comparativ cu 2022, an în care vânzările au totalizat 6,3 milioane de mp liniari.
Sebastian Bobu spune că piața de profil a înregistrat anul trecut o creștere ușoară, de circa 7%, la 205,4 milioane de euro, iar pentru acest an estimează că posibilele crize externe ar putea duce, din nou, la un val de creșteri ale prețurilor materiilor prime și energiei.
„Incertitudinea economică și geopolitică, inflația, ratele dobânzilor, accesul greu la creditare, instabilitatea politică și efectele acestora asupra mediului de afaceri sunt doar câteva dintre aspectele care pot influența piața de profil în acest an. De asemenea, vedem și o posibilă scădere a apetitului investițional din cauza incertitudinilor. Factori precum creșterea inflației și ratele dobânzilor mai mari pot impacta negativ deciziile de cumpărare ale consumatorilor, afectând vânzările pe segmentul de profil”, a mai spus reprezentantul Symmetrica.
Cu toate acestea, disponibilitatea fondurilor europene, inclusiv prin Planul Național de Relansare și Reziliență, ar putea fi, și în acest an, un factor important de sprijin pentru anumite categorii de construcții.
Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri și rigole vibropresate pietonale și carosabile, într-o gamă variată de forme și culori.
Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Verești, județul Suceava, urmată apoi de unitățile de producție de la Podu Iloaiei, județul Iași (2010) și Bolintin Vale, în apropiere de București (2011), Prejmer – Brașov (2012), Cociu – Bistrița-Năsăud (2012), Mărășești / Doaga – Vrancea (2018), Zimandu Nou – Arad (2021), Solca – Suceava (2022) și Ovidiu – Constanța (2023).