Sziget Festival a ajuns la numărul 20 și are loc în prima jumătate a lunii august, mai exact 6 – 13 august. Locația festivalului: Insula Óbuda, din Budapesta.
Sziget este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, atrăgând peste 400.000 de persoane în fiecare an.
O mulţime de artişti şi-au confirmat prezenţa la Sziget. Korn, o legendă a metalului, îşi prezintă noul album. Fac petrecerile să explodeze Two Door Cinema Club, Steve Aoki, Axwell, Beatsteaks, The Vaccines, dEUS, Ministry, Bebel Gilberto, Magnetic Man, Caro Emerald, PLACEBO, HURTS, THE HORRORS, The Subways, Crystal Fighters, Mando Diao, Noah & The Whale, Friendly Fires, The Stone Roses.
Au trecut deja 20 de ani de când Korn au luat cu asalt topurile mondiale ale scenei metal, unde au și rămas încă de atunci. Au vândut, până acum, zeci de milioane de albume, sunt câştigătorii a două premii Grammy şi sunt consideraţi, în general, punct de referinţă în cultura contemporană a muzicii rock/metal. La Sziget, vin să îşi prezinte noul LP, considerat şi el, la rândul lui, o nebunie de metal cu influenţe dubstep, cu titlul „The Path of Totality”.
The Vaccines au fost descrişi de BBC drept una dintre cele mai interesante perspective ale anului 2011, iar trupa a confirmat aşteptările cu primul album „What Did You Expect From The Vaccines?” Adepţi ai stilului indie rock şi provenind din Londra, ei au fost deja nominalizaţi la unele dintre cele mai mari premii ale industriei muzicale de pe continent şi au de gând să înceapă lucrul la un nou LP în martie.
Eroii dubstep-ului Artwork, Benga and Skream, şi-au unit şi ei forţele pentru a creat legendara formulă Magnetic Man, lansând albumul omonim în 2010, care a avut succes aproape instantaneu. 3 în 1 este mereu o ofertă bună, aşa că fiţi pregătiţi pentru un concert de zile mari la Sziget.
Steve Aoki are rădăcini japoneze, trăieşte în California şi până în prezent şi-a câştigat renumele de maestru al scenei electro house. „Wonderland’, albumul lui de debut a fost lansat în luna ianuarie a acestui an, dar a mai realizat remixuri pentru alte trupe, cum ar fi Justice sau Franz Ferdinand. DJ şi producător, el este în acelaşi timp şi fondatorul Dim Mak Records, o companie de renume internaţional.
Sunt mulţi ani deja de când nu mai putem să ne imaginăm clasamentele cu DJ făcute de DJ Magazine fără numele lui Axwell în ele. El este membru al faimoasei Swedish House Mafia şi unul dintre cei mai importanţi contribuitori ai scenei muzicii electronice din Scandinavia.
Two Door Cinema Club este poate cea mai iubită trupă britanică indie din ultima vreme. Relaxantă şi organizată în jurul chitărilor, deşi nu respinge nici sunetele electronice. Au cântat deja la scele mai mari festivaluri şi, în prezent, lucrează la al doilea lor album de studio.
Când vine vorba de a combina distracţia şi muzica punk, piese scurte, dar pierdute de sub control, poate că ar fi interesant să vă întoarceţi privirea spre Germania. Nu e o glumă! Beatsteaks activează de peste 15 ani, au înregistrat deja 7 albume, iar piesa „House of Fire” de pe noul lor album a fost chiar selectată pentru coloana sonoră a celui de-al treilea film din seria Transformers.
Nemuritorii cult-rock-ului din Antwerp, dEUS, sunt din totdeauna favoriţii marilor festivaluri. Sunt una dintre puţinele trupe care pot să evoce şi să reproducă aproape de perfecţiune mânia şi melancolia care se revarsă din înregistrările lor de studio şi în concerte.
Sintetizatoare şi riff-uri de chitară aproape automatizate, un ritm extraordinar şi un spectacol al muzicii industriale care pur şi simplu te dau pe spate. Cam atât trebuie să ştiţi despre Ministry, care, după 3 ani de tăcere au înregistrat un nou album şi sunt gata din nou să ia cu asalt lumea.
Caro Emerald este artistul favorit şi produsul nr. 1 de export al Olandei. Noua senzaţie a stilului nu-jazz a câştigat deja câteva mari premii, din combinaţia de groovin’ jazz, swing şi tango pe care o propune, dar face acest lucru într-o manieră care te obligă aproape să îi iubeşti muzica, chiar dacă nu eşti nici pe departe un iubitor al muzicii jazz.
O voce extraordinară, o personalitate foarte carismatică şi deja cu o nominalizare la Grammy, sunt doar câteva dintre cuvintele cu care o putem descrie pe Bebel Gilberto, considerată şi ambasadoarea modernă a bossa nova. Artista braziliană combină muzica din regiunea Bahia cu ritmuri electronice, iar ultimul ei album „All in One” a fost nominalizat la categoria „cel mai bun album de muzică contemporană” la premiile Grammy 2009.
Placebo nu mai au nevoie de nicio prezentare, activitatea lor din acești douăzeci de ani a influențat si modelat continuu scena muzicii alternative. Ultimul lor album, „Battle for the Sun” a fost lansat in 2009 aducându-le un MTV Europe Music Award în același an. Își vor petrece o bună bucată din 2012 în studio, lucrând la al 7-lea lor LP.
Hurts e una dintre cele mai captivante trupe de pe scena electro pop britanică și fanii care au avut norocul să încapă anul trecut în cortul A38 de la Sziget pot dovedi acest lucru. Albumul lor de debut „Happiness” a fost un succes iar concertul lor de la Glastonbury 2011 a fost ales de revista NME ca fiind cel bun din cadrul festivalului.
The Horrors cântă un rock inteligent și sincer, iar LP-ul lor din 2011 „Skying” a fost cât se poate de perfect. Originară din Essex, ambasador de seamă al scenei rock britanice, trupa nu e iubită doar în propria țară, ci a devenit o alegere primordială a festivalurilor internaționale.
Dacă ați ratat RocknRolla al lui Guy Ritchie sau concertul lor din 2009 de la Sziget, anul acesta e momentul să îi vedeti live pe The Subways. Ultimul lor album „Money and Celebrity” a ieșit în septembrie 2011 iar trupa emană o energie extraordinară.
Tradițional, acustic, instrumente specifice din Țara Bascilor, sunete electro euforice trecând de la chill-wave la dubstep. V-ați prins? Cam astea ar fi etichetările la care ne-am gândit pentru a-i caracteriza pe Crystal Fighters.
Cei cinci membri Mando Diao reprezintă cu mândrie scena alternativă suedeză. Sunt o trupă live foarte experimentată si plină de energie, combinând ritmurile anilor ’60 cu punk, garage si pop-ul anilor ’90. În 2010 au lansat un LP unplugged intitulat „Above and Beyond” care a fost prezentat în legedara emisiune Unplugged de pe MTV.
Niște personaje dintr-un film de Wes Anderson, pe ritmuri indie-pop cu influențe de folk american, cu siguranță simpatici și cu priză la public: a 20-a editie Sziget îi prezintă pe Noah & The Whale, renumiți ca fiind una dintre cele mai captivante trupe venite direct din suburbiile Londrei.
Friendly Fires este probabil cea mai stilată trupă indie dance-pop din Marea Britanie. A lansat două dintre cele mai importante albume indietronica din ultimii cinci ani (Friendly Fires în 2008 și Pala in 2011).
The Stone Roses sunt pionierii genului “Madchester”, dezvoltat in Manchester la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. Revenirea lor a fost anuntata in octombrie 2011 si imediat s-a inceput sa se vorbeasca despre planurile unui viitor turneu mondial.