În motivarea cererii de intrare în insolvenţă a Oltchim este menţionat că în lipsa lichidităţilor în patrimoniul societăţii şi a insuficienţei fondurilor băneşti disponibile nu pot fi achitate datoriile exigibile către creditori. Conform situaţiei centralizate a creditorilor societăţii din 24 ianuarie 2013, creanţele exigibile se ridică la 2,674 miliarde lei.
Remuneraţia administratorului judiciar desemnat – consorţiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin partener coordonator Niculaie Bălan – până la confirmarea sau înlocuirea sa de către adunarea creditorilor sau creditorul care deţine cel puţin 50% din valoarea creanţelor a fost stabilită la 8.000 lei lunar.
Termenul limită pentru depunerea creanţelor a fost stabilit pentru data de 18 martie 2013, iar termenul pentru afişarea tabelului preliminar al creanţelor pentru 8 aprilie 2013. Termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 24 aprilie 2013. Prima şedinţă a adunării generale a creditorilor va avea loc în 15 aprilie 2013, conform sursei citate.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a arătat recent că intenţionează ca împreună cu reprezentanţi ai investitorilor relevanţi la Oltchim să se deplaseze la Comisia Europeană pentru a discuta cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, cu privire la acordarea unui ajutor de stat pentru Oltchim în valoare de 20 de milioane de euro.
Pe de altă parte, Vosganian a anunţat că soluţia propusă de Ministerul Economiei în ceea ce priveşte Oltchim Râmnicu Vâlcea, respectiv intrarea combinatului în insolvenţă, ar putea urma calea Parlamentului, în vederea luării unei decizii politice.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA