Azomureş (simbol bursier AZO, cu o creştere de 56,4% în 2012 până în 3 iulie), OMV Petrom (SNP, +31,9%), SIF Moldova (SIF2, +19,1), Fondul Proprietatea (FP, +12,5%) şi SIF Oltenia (SIF5, +11,6%) sunt singurele titluri pe care investitorii s-ar fi putut lăsa ispitiţi să parieze, în ultimele zile ale anului trecut, şi care nu i-ar fi dezamăgit.
Cele 5 acţiuni câştigătoare menţionate mai sus se numără printre cele numai 16 titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care au reuşit, în prima jumătate a anului, să aibă performanţe mai mari decât dobânda.
Dacă nici măcar cu dobânda de la depozite nu-ţi este răsplătit riscul, atunci de ce ai mai risca.
Băncile ofereau la începutul anului o rată medie anuală a dobânzii la depozitele pe 6 luni de 6,03%, potrivit statisticilor Conso.ro.
Cele 16 acţiuni au înregistrat aprecieri de peste 5% în prima jumătate a anului, adică un randament brut anualizat de 10,25%.
Investitorii în cea de-a 17-a companie (şi singura care a mai încheiat pe plus perioada 30 decembrie – 3 iulie), Comelf Bistriţa, a trebuit să se consoleze cu un +2% (4,04% anualizat)
Ce se putea cumpăra cu inima împăcată la sfârşitul anului trecut?
Azomureş fusese şi performanta anului trecut, graţie rezultatelor sale excepţionale şi, în final, aşteptării preluării de către Pelican Fertilizers.
Se putea paria pe AZO, ca şi pe SNP, care s-a dovedit cea mai profitabilă companie românească din toate timpurile. Politica de preţuri a Petrom, indiferentă la dificultăţile reluării creşterii economice din România, ca şi evoluţia pieţei produselor petroliere în general recomandau cel mai mult titlul SNP pentru un plasament în condiţii de criză.
Dintre cele doar 17 titluri care au reuşit să crească în prima jumătate a anului, doar vedetele titlurilor financiare (SIF2, FP şi SIF5) ar mai fi putut incluse, cu relativ mai puţină strângere de inimă, într-un portofoliu de criză cu care să se înceapă un an nou.
Şi cam aici se opreşte asemănarea cu manualul.
Nu a prea funcţionat nici măcar regula acţiunilor defensive, acţiuni rezistente la criză, precum utilităţi, defensive, alimentare, cele de care e mereu constant nevoie.
Utilităţile, Transgaz şi Trasnelectrica, la care toată lumea te îndeamnă pe vremuri de criză, au dezamăgit cu pierderi de 13,6%, respectiv de 26,4%, în perioada 30 decembrie – 3 iulie, luată în calcul.
Şi farmaceuticele au pierdut toate cu o excepţie, reţeaua de distribuţie Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), care are a treia cea mai mare creştere de pe piaţă, 33,2%.
Firma controlată de omul de afaceri Valentin Norbert Ţăruş are rezultate bune, dar nu într-atât de uimitoare încât să-i justifice performanţa la Bursă.
RMAH este o acţiune aşa zisă de „creştere de capital“, acum relativ mică, mâine poimâine – foarte mare. Dar aceste acţiuni nu sunt recomandate în criză. Astfel că mai degrabă se poate specula că reţeaua lui Ţăruş ar putea deveni ţintă de preluare mai devreme decât ne-am aştepta.
Acţiuni „alimentare“ de băgat în seamă nu prea sunt la bursă. Singurele două demne de atenţie sunt producătoarea de lactate Albalact (ALBZ), care este pe piaţa Rasdaq şi a scăzut consistent, şi cea de uleiuri vegetale Argus (UARG), care este suspendată de aproape un an, din cauza disputelor dintre acţionari, care nu i-au validat incontestabil conducerea.
Toate celelalte performanţe ale câştigătoarelor sunt pe cât de remarcabile şi relativ surprinzătoare, pe atât de puţin apetisante.
Chiar şi cele ale SIF Muntenia (SIF4, +32%), unde investitorii ar fi trebuit să aibă informaţii privilegiate înainte de Anul Nou că urmează o luptă aprigă pentru detronarea conducerii. SIF Banat Crişana (SIF1) nu este nici ea un titlu foarte drag investitorilor.
Pe bănci numai cei cu mare apetit la risc ar fi putut paria, iar celelalte câştigătoare sunt companii relativ mici, sau nelichide. Din cauză că sunt nelchide li se poate manevra relativ uşor preţul şi nu poţi vinde atunci când doreşti cel mai mult.