Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
„Au început construcţia primei fabrici la Dresda şi se gândesc deja la următoarele câteva fabrici în viitor pentru diferite sectoare de piaţă”, a declarat ministrul taiwanez pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Wu Cheng-wen, într-un interviu difuzat luni Bloomberg TV. Wu nu a dezvăluit calendarul pentru expansiunea viitoare a producătorului taiwanez de cipuri în Europa, .
TSMC, cel mai mare producător mondial de cipuri şi care produce cea mai mare parte din semiconductorii săi în Taiwan, cheltuie zeci de miliarde de dolari pentru a construi noi uzine în SUA, Japonia şi Germania, unul dintre motive fiind şi dorinţa de a se proteja faţă de creşterea tensiunilor geopolitice din China.
În luna august, grupul taiwanez a început construcţia la o uzină în valoare de 10 miliarde de euro la Dresda (Germania), aceasta urmând să fie prima sa facilitate de producţie din Uniunea Europeană. Aproximativ jumătate din costuri vor fi acoperite de subvenţii de stat iar producţia de cipuri este aşteptată să demareze la finele lui 2027.
Wu Cheng-wen a spus că piaţa de cipuri cu Inteligenţă Artificială va fi cel mai important segment, în timp ce alte companii de semiconductori cu desinguri alternative ar putea oferi şi ele oportunităţi pentru TSMC. „Poate că pot lucra şi pe piaţa europeană aşa că TSMC analizează acest lucru atunci când îşi face planuri pentru următoarele fabrici”, a spus Wu, adăugând că grupul va fi nevoit să evalueze dacă va extinde uzina de la Dresda sau va construi alte uzine în UE.
Uzinele TSMC din străinătate creează oportunităţi de investiţii din partea furnizorilor pentru ţările şi oraşele din apropiere. De exemplu, pentru uzina de la Dresda, Cehia pare să aibă de câştigat pe măsură ce autorităţile de la Praga şi Taipei şi-au adâncit relaţiile în ultimii ani.
Guvernul taiwanez analizează posibilitatea de a oferi sprijin pentru ca furnizorii TSMC să investească într-o locaţie din Cehia apropiată de Dresda, a spus Wu. Acesta a adăugat că are în vedere acordarea de sprijin pentru programe comune de cercetare şi dezvoltare pentru cercetători din Taiwan şi Cehia.
Praga are relaţii diplomatice oficiale cu Beijing dar în paralel a pus la punct relaţii comerciale mai strânse cu Taipeiul. Mai mulţi oficiali taiwanezi de rang înalt, inclusiv Wu, au vizitat Cehia în ultimul an. La rândul său, fostul preşedinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen urmează să viziteze Cehia, prima etapă a unui turneu european.