Koo le-a spus corespondenţilor străini la Taipei că RP China nu doreşte să câştige un candidat care nu este pe placul său, referindu-se la vicepreşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, de la Partidul Progresist Democrat, la putere.
Potrivit lui Koo, tacticile folosite de China includ campanii de dezinformare, ameninţări militare şi constrângere economică.
În octombrie, China a anunţat o investigaţie surpriză la Foxconn, furnizor-cheie al Apple, o firmă de producţie de tehnologie cu sediul în Taiwan care operează în China.
Koo a spus că măsura a vizat parţial să se facă presiune asupra lui Terry Gou, miliardarul fondator al Foxconn, să renunţe la candidatura sa independentă pentru preşedinţia Taiwanului.
Noul primar al oraşului Taipei şi fost şef al poliţiei naţionale, Hou Yu-ih, din partea Partidului Naţionalist Chinez de dreapta (Kuomintang sau KMT), şi fostul primar al Taipeiului, Ko Wen-je, de la Partidul Popular din Taiwan, candidează şi ei.
Koo a anunţat că guvernul Taiwanului observă un număr tot mai mare de dezinformări pe reţelele sociale menite să alimenteze nemulţumirea faţă de partidul de guvernământ.
Guvernul face tot posibilul pentru a corecta dezinformarea, mai degrabă decât să interzică platformele de social media, a notat Koo.
„Avem încredere în rezilienţa democratică şi competenţele de alfabetizare media ale poporului taiwanez”, a spus el.
Alegerile prezidenţiale din Taiwan urmează să aibă loc la 13 ianuarie. Preşedinta Tsai Ing-wen, realeasă în 2020, nu este eligibilă pentru un al treilea mandat.
Taiwanul democratic autoguvernat are un guvern independent din 1949, dar China consideră insula parte a teritoriului său, aminteşte DPA.