Ministerul a precizat că misiunile chineze de patrulare aeriană pentru pregătirea de luptă au avut loc în nordul, centrul şi sudul strâmtorii şi a apreciat că „desfăşurarea de forţe a armatei comuniste a creat intenţionat tensiuni în Strâmtoarea Taiwan, ceea ce nu doar că subminează pacea şi stabilitatea, ci are şi un impact negativ asupra securităţii şi dezvoltării economice regionale”.
Taiwanul a reacţionat trimiţând propriile avioane şi nave militare să monitorizeze situaţia, cu respectarea principiului „de a nu escalada conflictele sau provoca dispute”.
China, care consideră Taiwanul o provincie separatistă, nu a reacţionat imediat la acuzaţia că se comportă „iraţional”.
Creşterea tensiunilor are loc în timpul vizitei în SUA a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen; în cursul escalei în deplasarea spre America Centrală, ea urmează să se întâlnească, probabil, cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite, Kevin McCarthy.
Beijingul a ameninţat săptămâna aceasta că va riposta dacă evenimentul va avea într-adevăr loc.
Reuters reaminteşte că anul trecut, când preşedinta de atunci a Camerei, Nancy Pelosi, a făcut o vizită la Taipei, forţele armate chineze au efectuat manevre în jurul insulei Taiwan; ulterior, activităţile militare ale Chinei în regiune au continuat la scară mai mică.
Linia de demarcaţie de la mijlocul Strâmtorii Taiwan a fost stabilită de un general american în 1954, la apogeul războiului rece, ca un reper cu rolul de tampon între cele două părţi. China nu a recunoscut niciodată oficial linia, însă forţele sale armate au respectat-o în mare măsură până recent.