Ministerul menţionat a declarat că a detectat în ultimele ore 24 de avioane chineze, între care J-11, J-10 şi J-16, dintre care 11 au trecut linia mediană şi s-au apropiat de aşa-numita „zonă contiguă” a Taiwanului, situată la 24 de mile marine de coastele sale.
Ca răspuns la manevrele gigantului asiatic, Taipei a desfăşurat avioane, nave şi şi-a activat sistemele de rachete terestre, o procedură standard în astfel de situaţii.
Joi, Statele Unite au anunţat vânzarea de muniţii şi piese militare în valoare de 440 de milioane de dolari către Taiwan, decizie faţă de care Beijingul şi-a exprimat dezaprobarea.
„Cerem Statelor Unite să respecte principiul ‘O singură Chină’ şi să nu mai vândă arme Taiwanului. SUA trebuie să înceteze să mai creeze probleme şi tensiuni în Strâmtoarea Taiwan. Trebuie să înceteze să dăuneze păcii şi stabilităţii în regiune”, a declarat vineri Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în legătură cu vânzarea de arme.
Ani de zile, mediana strâmtorii Taiwan a fost o frontieră neoficială, dar respectată tacit de Taipei şi Beijing.
Cu toate acestea, avioanele militare chineze au traversat-o în mod constant începând cu luna august a anului trecut, când preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, o călătorie care a înfuriat Beijingul.
China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, un teritoriu pe care îl consideră o „provincie rebelă” de când naţionaliştii din Kuomintang s-au retras acolo în 1949, după ce au pierdut războiul împotriva armatei comuniste.
Insula autoguvernată este una dintre principalele surse de fricţiune între China şi SUA, întrucât Statele Unite sunt principalul furnizor de arme al Taiwanului şi l-ar apăra în caz de conflict.