În cadrul unei întrevederi cu vicepreşedinta Parlamentului European Nicola Beer, aflată în vizită oficială la Taipei, Tsai Ing-wen a dat asigurări că Taiwanul se află în linia întâi pentru apărarea democraţiei.
„Dorim şi suntem capabili să împărtăşim experienţele noastre cu lumea”, i-a spus Tsai lui Beer, adăugând că Taiwanul caută să consolideze cooperarea pentru „a crea împreună o alianţă democratică rezistentă”.
Tsai Ing-wen a subliniat că Taiwanul este dornic să semneze un acord bilateral de investiţii cu UE, care să „genereze şi mai multă bunăstare pentru popor”.
Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori şi un guvern independent din 1949, este considerat de China o provincie rebelă menită să revină într-o zi sub controlul său.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a stârnit profunde îngrijorări în Taiwan, amplificând temerile că Beijingul s-ar putea inspira din acţiunile Moscovei şi ar anexa Taiwanul cu forţa.
În timpul întrevederii, Nicola Beer a declarat că „doar poporul taiwanez poate decide asupra viitorului Taiwanului” şi a îndemnat Beijingul să se abţină de la gesturi de ameninţare.
De asemenea, Beer i-a recomandat Chinei „să participe activ şi constructiv la menţinerea şi securizarea actualului statu quo, bazat pe un dialog respectuos”.
Este de aşteptat ca Nicola Beer să-şi încheie vizita joi, după un schimb de opinii în cadrul unor think-tank-uri şi organizaţii nonguvernamentale, abordând probleme precum apărarea naţională, democraţia şi drepturile omului.