Taloanele mov au început să ajungă la toţi pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar, din 15 martie

30 03. 2021
postas 675849586785403

„Din 15 martie am rezolvat o problemă plimbată de ani de zile: talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar. Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poştaşii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-şi primească drepturile prin bancă. Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuţie clară cu Poşta Română, care nu respecta de 15 ani o obligaţie contractuală: în baza unui contract existent şi a unei plăţi de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”, precizat Raluca Turcan, scrie Agerpres.

Conform legislaţiei în vigoare, toţi pensionarii trebuie să primească un talon de pensie. Pentru cei care încasează drepturile de pensie la domiciliu se emite talonul de culoare roşie, ca document de plată, iar pentru cei care au optat să primească pensia prin bancă se emite talonul mov, care este documentul de informare cu privire la sumele care se achită în cont, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

„Necunoaşterea prevederilor contractuale de către factorii poştali, perpetuată ani de zile, a fost rezolvată în doar câteva zile printr-un act adiţional semnat între Casa Naţională de Pensii Publice şi Compania Naţională Poşta Română la Convenţia-Cadru încheiată în anul 2003. Prin această Convenţie se stipulează clar că taloanele mov trebuie să fie distribuite la domiciliul pensionarilor de către factorii poştali, putând fi returnate Caselor de Pensii doar după 24 de luni de la data emiterii”, se spune în comunicat.

După prima deplasare la o casă de pensii, alături de ministrul Muncii, Raluca Turcan, Casa Naţională de Pensii Publice a notificat, la începutul acestui an, Compania Naţională Poşta Română asupra faptului că între 2 – 10% din taloanele mov, care trebuie distribuite la domiciliu celor care au optat să primească pensia prin cont bancar, erau returnate caselor de pensii, deşi între cele două instituţii exista o Convenţie-cadru în baza căreia serviciul de distribuţie a acestor taloane era plătit.

Practic, aproximativ 30.000 de taloane nu erau distribuite lunar la domiciliu şi pensionarii erau nevoiţi să le ridice ulterior de la ghişeele caselor de pensii, unde erau returnate de Poşta Română, deşi Casa Naţională de Pensii Publice plătea 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov.