„În 26 septembrie FTSE va face anunţul de promovare sau nepromovare a Bursei de Valori Bucureşti. Tot ce vă pot spune este că e prima oară când avem şanse să fim promovaţi. Îndeplinim toate condiţiile impuse de dânşii, condiţiile cantitative şi condiţiile calitative. Acesta nu înseamnă că automat vom fi promovaţi. Înseamnă că vom fi consideraţi de către comitetul de indici din cadrul FTSE pentru o promovare. Pentru dânşii contează foarte mult şi feed-back-ul pe care îl au de la clienţii lor, de la fondurile de investiţii care urmăresc indicii FTSE, feed-back-ul de la aceşti investitori legat de piaţa din România”, a spus Adrian Tănase la Forumul Pieţei de Capital organizat de Financial Intelligence.
De asemenea, el a menţionat că fără o Contraparte Centrală nu putem avea o piaţă secundară eficientă, motiv pentru care instituţia este importantă.
„Noi avem ca şi target să creştem lichiditatea, iar acesta este unul dintre demersurile noastre, să sporim eficienţa pieţei secundare. Cu această instituţie credem că vom putea să creştem lichiditatea semnificativ. Ne bucurăm că avem un partener atât de puternic precum este OPCOM şi suntem chiar pe ultima sută de metri pentru înfiinţarea companiei”, a afirmat Adrian Tănase.
El a menţionat că noua instituţie trebuie să aibă un capital de cel puţin 16 milioane de euro, iar Bursa va participa cu peste 10 milioane de euro şi OPCOM cu 3,2 milioane de euro, dar există şi parteneri identificaţi cu care se poartă discuţii pentru actul constitutiv şi pentru guvernanţa companiei ce urmează a fi înfiinţată.
„Am speranţe că până la finalul acestei luni compania va fi înfiinţată. Faptul că vom avea compania înfiinţată nu înseamnă că vom avea un CCP pentru că atunci începe procesul de autorizare al CCP-ului, proces care conform estimărilor pe care le-am prezentat inclusiv acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti va dura 16 luni. Cumva CCP va fi funcţional la finalul anului 2020 – începutul anului 2021”, a mai spus Adrian Tănase.
În luna septembrie a anului trecut, România a fost menţinută, de FTSE Russell, pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară.
Conform documentului, criteriul cu privire la „lichiditatea de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative” a fost îmbunătăţit de la „Neîndeplinit” la „Restricţionat”, ca urmare a îmbunătăţirii lichidităţii pieţei.
România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016.