„Oricine poate fi investitor pe Bursă dacă are disciplina de a investi regulat în valori mobiliare pe termen foarte lung. Am făcut şi o simulare astăzi. Oricine investea în indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti 100 de lei pe lună în ultimii 20 de ani avea astăzi 150.000 de lei în cont. Închipuiţi-vă dacă ar fi investit 500 de lei sau dacă ar investit 1.000 de lei ce valoare a contului ar fi avut la sfârşit”, a spus Adrian Tănase.
Potrivit acestuia, nu există paşi de urmat pentru cei care vor să investească la Bursă, doar decizia de a pune bani deoparte. El a spus că pe termen lung, cu toată volatilitatea, piaţa de capital produce mai muţi bani decât un depozit bancar.
De asemenea, Adrian Tănase a declarat că discuţia nu ar trebui să se poarte în jurul randamentului pe ultimul an, pentru că randamentul anului trecut se întâmplă foarte rar să semene cu cel de anul viitor, iar performanţa din ultima perioadă nu este relevantă pentru performanţa din următoarea perioadă, putând exista diferenţe semnificative, dar că pe termen lung piaţa de capital produce randamente mai bune decât un depozit bancar.
Şeful BVB susţine că investitorilor persoane fizice este scăzut, de ordinul a 10.000 – 15.000, situaţia fiind asemănătoare în industria de fonduri deschise.
BVB organizează sâmbătă cea de-a opta ediţie a Forumului Investitorilor Individuali. Tema acestei ediţii a Forumului Investitorilor Individuali este ‘Banii mei, viitorul meu’ – a economisi şi a investi reprezintă fundamentul pentru un viitor mai bun.
Printre vorbitori se numără sportivi de anduranţă, specialişti în domeniul pieţelor de capital şi al comunicării cu investitorii, reprezentanţi ai fondurilor de investiţii, brokerilor şi companiilor listate.