Tănase (GCCC): Cesiunile de credite în franci elveţieni ale băncilor au fost făcute sub supravegherea BNR
„Dorim să atragem atenţia opiniei publice asupra faptul că cesiunile făcute de către băncile din România, în speţă OTP Bank şi Bancpost, au fost făcute sub supravegherea Băncii Naţionale a României. Cu alte cuvinte nu putem să spunem că BNR nu avea cunoştinţă asupra acestor cesiuni. Sigur, poate nu s-ar fi putut pronunţa asupra legalităţii acestor cesiuni, dar în acelaşi timp putea să sesizeze alte instituţii ale statului, fie ANAF-ul, fie ANPC-ul, pentru a se ocupa, sau puteau spune în mod public ceea ce se întâmplă. Or, nimeni de la nivel de BNR nu a arătat opiniei publice că astfel de credite sunt cesionate. Oamenii nu au fost notificaţi, puneau mereu întrebări la bancă despre apariţia în contract a unei alte instituţii bancare cu care nu a semnat contractul de credit. În cazul în care BNR s-ar fi sesizat, probabil că respectivele bănci trebuiau să vină cu capital suplimentar, dar cel mai probabil asta s-a evitat. Oficialii BNR au avut declaraţii contradictorii care au spus, o dată, că aceste clauze abuzive trebuie asumate de către clienţi, chiar dacă ele nu sunt în conformitate cu legea, dar apoi s-au sucit şi au spus că, până la urmă, clauzele abuzive trebuie scoase din contracte”, a afirmat Tănase.
Protestul clienţilor cu credite în franci elveţieni a ajuns, sâmbătă, şi la sediul Băncii Naţionale a României (BNR), unde protestatarii au pregătit un cadou simbolic pentru Guvernatorul Mugur Isărescu – o carte intitulată „România sub teroare bancară”.
„În ceea ce priveşte cadoul pentru Guvernatorul BNR, pe lângă faptul că vrem să subliniem toate declaraţiile contradictorii ale oamenilor din această instituţie, apoi că au existat sinucideri în rândul oamenilor, având în vedere şi de creditele acestea externalizate, şi pentru că BNR nu şi-a făcut datoria pe partea de supraveghere în conformitate cu dispoziţiile legale, noi vom face un audit al Băncii Naţionale şi vrem să-i înmânăm domnului guvernator cartea editată de către grupul nostru care cuprinde peste 100 de poveşti ale împrumutaţilor. Totul este împachetat sub forma unui ghid de supraveghere macroprudenţială, pentru că dânsul utilizează des această sintagmă. Cartea am expus-o, pur şi simplu, în faţa Băncii Naţionale a României într-o cutie transparentă, iar la finalul protestului suntem nevoiţi să debarasăm locul, pentru că suntem obligaţi prin lege să lăsăm locul în care am protestat, aşa cum l-am găsit, respectiv curat”, a menţionat reprezentantul GCCC.
Oficialii Grupului amintesc despre faptul că, de curând, a fost fondată asociaţia CREDERE, cu scopul protecţiei consumatorilor de servicii financiar-bancare.
Circa 120 de persoane au protestat, sâmbătă, între orele 12:00 – 15:00, în faţa sediilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) – pentru susţinerea angajaţilor din această instituţie, „cu simţul datoriei şi care îşi fac treaba”, OTP Bank – ca modalitate de transmitere a unui mesaj către întregul sistem bancar din România, respectiv Băncii Naţionale a României (BNR) – cu scopul de ridica întrebări pertinente asupra modalităţii în care Banca Centrală a supravegheat băncile din România, în contextul cesiunilor de credite performante realizate de către instituţiile de credit din România.
Conform datelor BNR, publicate vineri, numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elveţieni s-a redus la 20.651, în luna noiembrie 2018, de la 38.519 în decembrie 2016.
Astfel, informaţiile raportate de instituţiile de credit din România relevă faptul că, la finele lunii noiembrie 2018, băncile aveau în bilanţ 9.294 de credite ipotecare şi 8.969 de credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atât credite de consum, cât şi credite imobiliare, a scăzut cu 1,8 miliarde lei, la 3,4 miliarde lei, de la 5,2 miliarde de lei, în perioada decembrie 2016 – noiembrie 2018. În 2014, soldul era de 9,8 miliarde.
De asemenea, băncile mai deţineau, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, 81 de credite în franci elveţieni acordate unui număr de 65 de companii, în valoare de aproximativ 45 de milioane de lei.
Dintre debitorii care au solicitat şi acceptat conversii sau restructurări începând din 2015, un număr de 25.525 au beneficiat de conversii şi alţi 13.327 de restructurări până la finalul anului 2018.