„Intrarea în zona euro nu trebuie să fie condiţionată de un termen. Termenele sunt bune, sunt mobilizatoare, dar cel mai important este să fii pregătit pentru a putea să intri într-o familie şi nu numai să intri, să poţi să continui să faci parte din această familie a zonei euro. România are în momentul de faţă câteva puncte solide, programul de convergenţă, dar are în acelaşi timp şi câteva probleme la care trebuie în continuare să lucreze. Convergenţa reală este un proces lung, care necesită reforme structurale puternice în anii care urmează”, a declarat, joi, la RFI, Mihai Tănăsescu.
Acesta a subliniat că pregătirea de intrare în zona euro trebuie să fie un pact politic la nivel naţional între partidele politice pentru a putea continua reformele de care are nevoie România.
„Adoptarea euro, nici nu are importanţă că este 2018-2020, aşa cum a fost avansat, este însă foarte important pentru noi să credem că atunci când vom intra, vom fi capabili să întărim şi să consolidăm acest proces (convergenţă – n.r.) în aşa fel încât să nu ne întâlnim cu exemplele pe care le vedem în momentul de faţă în anumite ţări din zona euro. De aceea cred că pregătirea aceasta de intrare în zona euro trebuie să fie de fapt un pact, un pact politic la nivel naţional între partidele politice pentru a putea continua reformele de care România are nevoie în aşa fel încât, la momentul respectiv, să putem să fim pregătiţi pe deplin pentru a intra în zona euro (…) Repet, mă abţin de obicei să judec termenele. Poate să fie şi mai devreme, dacă reformele structurale pe care România trebuie să le aplice pentru a închide această distanţă pe convergenţă reală. Este, cred, un lucru care trebuie făcut în anii următori de actualul guvern, de viitorul guvern. De aceea am spus că este nevoie de un pact la nivel naţional. Este, de fapt, un angajament politic al României vizavi de o ţintă de a ajunge în zona euro. Repet, este un exerciţiu complex, cu multe probleme care trebuie rezolvate şi de aceea determinarea este esenţială în atingerea acestui obiectiv deoarece cel mai important lucru este să fii pregătit”, a spus Mihai Tănăsescu.
În ceea ce priveşte modul în care România va fi afectată de turbulenţele din Cipru, vicepreşedintele BEI a apreciat că România face parte dintr-un „angrenaj financiar economic european” şi în mod sigur va fi afectată.
„România nu este o ţară singulară, este parte a unui angrenaj financiar economic european. Deci sigur turbulenţele din zona euro afectează şi ţara noastră. Am văzut în ultimele zile un tip de recul asupra monedei de schimb. Se pare că lucrurile s-au mai calmat, dar, sigur, atenţia trebuie în continuare să fie foarte sporită. Cel mai important este să se păstreze calmul şi cred că există maturitatea necesară la nivel european de găsire a unei soluţii în Cipru în aşa fel încât şi România să nu fie în continuare afectată de această turbulenţă din insula din Marea Mediterană”, a spus Tănăsescu.
În opinia acestuia, Europa ar trebui să dea dovadă de solidaritate socială în cazul acestor ţări cu probeleme, respectiv Cipru şi Grecia, deoarece a fost construită pe acest model în ultimii 50-60 de ani.
„Europa este construită pe modelul solidarităţii sociale. Sigur, acest model construit în ultimii 50-60 de ani, care a făcut din Europa continentul cel mai prosper din lume, cu o contribuţie socială mare la nivelul întregului glob, ar trebui să arate în continuare acest tip de solidaritate. Fără solidaritate nu putem să trecem, nu putem să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm noi, europenii. De aceea cred că acest spirit al solidarităţii, care a fost construit, consolidat în zeci de ani, să nu defecteze, să nu pice la acest test, la care Europa este supusă astăzi”, a subliniat vicepreşedintele BEI.