Tănăsescu: Creşterea economică din 2013 depinde de prioritizarea investiţiilor

 "Cheia succesului" privind creşterea economică a României, în 2013, este prioritizarea investiţiilor cu surse interne şi externe, a declarat, joi, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) Mihai Tănăsescu.
Economica.net - joi, 22 nov. 2012, 12:14
Tănăsescu: Creşterea economică din 2013 depinde de prioritizarea investiţiilor

Tănăsescu a afirmat la un seminar pe teme economice, organizat la BNR, că România trebuie să accelereze în 2013 reformele structurale, pentru a avea o creştere economică.

„Reformele structurale înseamnă o reformă a administraţiei, care să fie capabilă să atragă mai multe fonduri europene, mai mulţi bani de investiţii, pentru că este clar că o creştere economică nu se face decât prin investiţii, iar prioritizarea acestor investiţii în România cu surse interne şi externe e cheia succesului pentru a avea o creştere economică în anul următor”, a spus Tănăsescu.

El s-a arătat ferm convins că România va avea o creştere economică pozitivă anul viitor.

Vicepreşedintele BEI a accentuat că, începând de anul viitor, atragerea fondurilor europene trebuie să fie mult mai agresivă, în sensul de a urmări interesele şi priorităţile pe care le are România şi de a privi cu mare atenţie modul în care se implementează programele.

„A atrage fonduri europene înseamnă mai mulţi bani pentru infrastructură, pentru programe care să aducă creştere economică. Sunt ferm convins că lecţiile trecutului au fost învăţate”, a mai spus Tănăsescu.

Întrebat de jurnalişti care sunt recomandările sale pentru o absorbţie mai bună a fondurilor europene şi pentru rezolvarea problemelor cu care România s-a confruntat până acum în acest sector, vicepreşedintele BEI a recomandat mai puţină birocraţie, mai multă atenţie la lucrurile importante şi o aplecare puternică asupra modului în care proiectele sunt puse în practică.

„Ştim foarte bine care sunt cauzele întârzierilor, este nevoie de mai multă responsabilitate, mai multă transparenţă, de o modalitate de achiziţii publice mult mai transparentă. Sunt lucruri care se pot îndrepta uşor şi care pot să atragă foarte multe miliarde de euro investiţii în România”, a spus Tănăsescu, fost ministru de Finanţe şi fost reprezentant al României la FMI.

Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%.

Pentru anul viitor Comisia Europeană estimează un avans al economiei româneşti de 2,2%, iar FMI de 2,5%.

În urmă cu circa două săptămâni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România nu va înregistra creştere economică anul viitor dacă nu se va debloca absorbţia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesebile în această perioadă, care să înlocuiască investiţiile străine şi cele de la buget.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...