Tănăsescu: Datoria publică a României este sustenabilă. Nu creează presiune economică

Datoria publică a României este sustenabilă şi nu creează o presiune asupra economiei, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Ion Dobreanu - mie, 08 feb. 2012, 10:55
Tănăsescu: Datoria publică a României este sustenabilă. Nu creează presiune economică

‘Datoria publică a României este undeva la 40% din PIB. Sigur, ea crescut în ultimii ani, dar trebuie să înţelegem că aceasta s-a acumulat pentru ca România să creeze un buffer pentru a face faţă şocurilor externe. Din punctul nostru de vedere /al FMI, n.r./, datoria publică a României nu creează o presiune asupra economiei. Datoria publică a României este sustenabilă’, a afirmat Tănăsescu.

Potrivit datelor publicate, la începutul lunii februarie a.c., de către Oficiul European de Statistică (Eurostat), România se clasează pe locul secund în Uniunea Europeană /UE/ la scăderea datoriei publice în trimestrul al treilea din 2011, comparativ cu trimestrul anterior.

Astfel, datoria publică a României a scăzut la 182,822 miliarde lei (33,3% din PIB) în T3 2011, de la 182,994 miliarde lei (34,3% din PIB) în T2 2011. La nivelul UE, o datorie publică mai mică decât cea a României se înregistra doar în Estonia (6,1%), Bulgaria (15%) şi Luxemburg (18,5%).

Per ansamblu, datoria publică a zonei euro a înregistrat o uşoară scădere, în trimestrul trei din 2011, faţă de trimestrul secund din aceleaşi an, până la 87,4% din PIB de la 87,7% din PIB. Tendinţa este inversă în cazul UE27, unde datoria publică a crescut la 82,2% de la 81,7%.

Comparativ cu trimestrul al doilea din 2011, un număr de 14 state membre au înregistrat o creştere a datoriei publice la finele celui de al treilea trimestru în timp ce în 13 state membre, printre care se numără şi România, datoria publică a scăzut.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (4,8 puncte procentuale), Grecia (4,4 puncte procentuale) şi Potugalia (3,6 puncte procentuale). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Italia şi Malta (ambele cu o scădere de 1,6 puncte procentuale) urmate de România (cu o scădere de un punct procentual).

La sfârşitul T3 2011 ţările din UE care aveau cea mai mare datoria publică ca procent din PIB erau: Grecia (159,1%), Italia (119,6%) şi Portugalia (110,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma exploziilor unor astfel de echipamente în Liban, a declarat joi agenţiei......
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...