Ţara UE cu cele mai multe reactoare. Franţa vrea să-şi reducă dependenţa de energia nucleară
Prezentat de guvernul lui Manuel Valls drept unul dintre elementele de bază ale mandatului preşedintelui Francois Hollande, actul normativ privind ‘tranziţia energetică’ reprezintă concretizarea uneia dintre promisiunile făcute de actualul lider de la Elysee înaintea alegerilor prezidenţiale din anul 2012.
Camera inferioară a parlamentului (Adunarea Naţională) a votat marţi legea susţinută, pe lângă Partidul Socialist aflat la guvernare, de ecologişti şi de partidul radical de stânga, în timp de opoziţia de dreapta şi comuniştii au votat împotrivă.
Pe lângă diminuarea ponderii energiei nucleare, actul normativ mai prevede ca până în anul 2050 consumul total de energie al Franţei să scadă la jumătate faţă de anul 2012, existând de asemenea un obiectiv intermediar de reducere a acestui consum cu 20% până în anul 2030, în conformitate cu un proiect al Uniunii Europene a cărui dezbatere va fi inclusă pe agenda Consiliului European de luna aceasta.
Franţa este în prezent al doilea producător mondial de energie nucleară, având 19 centrale atomoelectrice care au împreună 58 de reactoare.
În mod paradoxal, votul Adunării Naţionale a avut loc chiar în ziua în care la Paris s-a deschis primul salon nuclear mondial ‘World Nuclear Exhibition’, unde sunt etalate toate realizările ştiinţifice din acest domeniu, precum funcţionarea centralelor nucleare, ciclul combustibilului nuclear sau gestionarea deşeurilor nucleare.