„Târgul de joburi este un eveniment organizat de ICEP World în fiecare an. Practic, punem faţă-n faţă angajatorii din străinătate cu candidaţii doritori să înceapă o carieră în industria ospitalităţii sau să continue o carieră în această industrie. Angajatorii sunt, practic, din ţările pentru care noi recrutăm, din Marea Britanie, insulele din Canalul Mânecii, Spania, Franţa, Cipru, Grecia şi SUA. Practic, pentru sezonul 2016, noi avem 2.000 de locuri de muncă disponibile”, a declarat, pentru Agerpres, Suzanne Nuridsany, general manager ICEP World România, despre ediţia a XVIII-a a „Hospitality JobFair”.
Ea a precizat că, la prima ediţie din acest a târgului de joburi, numărul celor care s-au înscris se ridică la aproximativ 1.000 de persoane.
” La această ediţie, s-au înscris undeva la 1.000 de persoane, din care noi am făcut o preselecţie şi avem programate peste 100 de persoane, în trei sesiuni de selecţie, la ediţia de astăzi. Noi avem centre în Bucureşti, în Iaşi şi în Cluj-Napoca. Aceste centre, la rândul lor, recrutează, iar interviul final se susţine aici. Candidaţii vin doar pentru interviul final la Bucureşti. Următoarea ediţie, care va fi pe 27 februarie, tot în Bucureşti, va fi, practic, mult mai mare. Acolo ne aşteptăm la un număr mai mare de candidaţi. O să vină în principal angajatori tot din Cipru şi Marea Britanie şi facem recrutare şi pentru Spania. Din Grecia, vor veni la finele lunii martie, când o să aibă loc o altă ediţie a târgului. Obiectivul nostru este să organizăm aceste sesiuni lunar, cel puţin în perioada ianuarie-mai, fiind perioada în care se fac angajările”, a precizat Suzanne Nuridsany.
Ca şi categorie de vârstă, sunt căutaţi, cu predilecţie, tinerii între 18 şi 40 de ani, a explicat aceasta.
„Vizavi de profil şi de pregătire, avem toate categoriile, avem absolvenţi de liceu, absolvenţi de facultate care nu se reuşesc să se angajeze în România, neavând experienţă, peste tot asta li se cere, şi atunci aplică pentru un loc de muncă în străinătate. Avem persoane care au experienţă în industria ospitalităţii. Şi studenţi care merg pe perioada vacanţei de vară pentru a lucra în străinătate”, a spus managerul general al ICEP World Romania.
Suzanne Nuridsany a subliniat că este important de reţinut că un tânăr, care nu are experienţă în industria ospitalităţii, poate să aplice şi să înceapă astfel o carieră.
„Ei pot să aplice pentru programul hospitality training în Cipru, în Grecia sau în Spania, fără experienţă. Urmează un curs în cadrul şcolii noastre ICEP Hotel School, după care lucrează într-un hotel de patru sau cinci stele, pe o perioadă de 3 sau 6 luni de zile, în funcţie de disponibilitatea candidatului. La finalul programului, candidatul obţine un certificate de atestare din partea şcolii şi o recomandare din parte angajatorului, hotel de patru sau cinci stele, care se pot constitui într-un portofoliu pentru a merge mai departe în carieră”, a declarat ea.
Suzanne Nuridsany a menţionat că angajatorii caută persoane pozitive, energice, cunoscători ai limbii engleze sau a altor limbi străine. Despre beneficiile pe care le poate obţine un aplicant care reuşeste o angajare în urma participării la târgul de joburi organizat de ICEP World, Suzanne Nuridsany a precizat că acestea variază în funcţie de angajatori.
„Salariul pentru cei care intră în programul hospitality training pentru Cipru, cei fără experienţă, salariul este de 500 euro net pe lună, cu cazare şi trei mese asigurate gratuit. Ei pot lucra în departamentele recepţie, restaurant servire, bucătărie, housekeeping sau mentenanţă. Mai departe, pentru Cipru există şi posturi pentru profesionişti, cei care au experienţă în industria ospitalităţii, aceştia pot să câştige un salariu între 600 şi 950 de euro net pe lună, cu cazare şi mese asigurate„, a declarat managerul general al ICEP World Romania.
Ea a explicat că pentru candidaţii care aplică pentru Marea Britanie posturile necesită o experienţă de minim trei luni în domeniu.
„Avem şi posturi superioare de ospătar-şef, front office manager, house keeping manager, unde este necesar să aibă minim doi ani de zile experienţă pe postul vizat. Ca şi salariu, aici câştigă 6,7 lire minim pe oră, pentru posturile de începători, ospătar, barman, cameristă, ajutor-bucătar. Cazarea este asigurată contra cost undeva între 35-65 de lire sterline pe săptămână şi poate să includă şi o masă pe zi. Hotelurile, în general, sunt în zone turistice, nu sunt în oraşe mari.(…) Îi încurajăm să meargă spre aceste destinaţii, zone turistice, unde pot să câştige mai mulţi bani, und pot să pună deoparte lunar mai mulţi bani”, a afirmat Suzanne Nuridsany.
Ea s-a referit şi la garanţiile privind posturile oferite candidaţilor.
„Vedem unde se află candidatul, ce experienţă, ce abilităţi are, la ce nivel vorbeşte limba engleză sau poate alte limbi străine şi unde doreşte să ajungă. Şi facem o hartă privind paşii pe care trebuie să-i facă pentru a atinge obiectivul dorit.(…) Agenţia noastră se ocupă de tot procesul de recrutare, ceea ce înseamnă CV, dosarul de angajare, toate formalităţile pentru angajare în condiţii legale în străinătate, asistenţă pe toată perioada programului în cazul în care întâmpină probleme, inclusiv relocare, dacă ceva nu este în regulă”, a mai declarat managerul general al ICEP World Romania.
ICEP World Romania face parte din ICEP World Group, organizaţie internaţională pentru tineret, care oferă şi programe educaţionale, cursuri de calificare, specializare şi perfecţionare pentru industria ospitalităţii, programele de muncă şi programele educaţionale fiind recunoscute de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Turismului.