Tăriceanu a fost întrebat dacă ar fi fost şi o altă posibilitate de construire a bugetului în afară de majorarea accizei pe carburanţi.
„După părerea mea, ar exista şi alte variante. Varianta care s-a adoptat este o variantă care implică costuri politice şi consecinţe economice. Eu nu cred că cei de la Guvern nu au evaluat aceste costuri politice şi consecinţe economice. Sigur că, din punctul meu de vedere, există încă o rezervă neexploatată de venituri la buget care este dată de tolerarea inadmisibilă a evaziunii fiscale, şi aici Ministerul Finanţelor are o restanţă uriaşă. Cred că în anul care urmează trebuie să se facă ceva concret, dincolo de declaraţiile pe care le-am ascultat, dar eu aştept rezultate concrete în această privinţă şi atunci sigur că veniturile la buget s-ar majora într-o manieră semnificativă şi extrem de utilă”, a susţinut Tăriceanu.
Fostul premier a mai precizat că bugetul adoptat miercuri de Parlament nu este unul care să-i stârnească „entuziasmul”.
„Resursele precare pe care le are nu permit nici adoptarea unor politici de relansare economică şi nici măcar să vină în întâmpinarea aşteptărilor mari ale cetăţenilor, fie că e vorba de salariaţi, fie că este vorba de pensionari. Deci, este mai degrabă un buget de supravieţuire”, a mai declarat Tăriceanu.
Senatorul PNL a admis faptul că a votat pentru aprobarea bugetului de stat pe 2014 şi a menţionat că aşteaptă din partea Guvernului ca în prima parte a anului viitor să promoveze o serie de măsuri de relansare economică.
Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor.