„Anul trecut la Parlament am făcut o serie de adaptări şi am adoptat legea exploatării off-shore. De atunci prea puţine semne am primit de la concernul Exxon-OMV în legătură cu investiţia pe care urmează să o facă în Marea Neagră. Această rezervă, această tăcere a concernului Exxon-OMV se datorează faptului că aşteaptă să se facă de către Guvern prelungirea contractului de concesiune, care expiră. Deci, fără existenţa unui contract de concesiune valabil şi pe o perioadă suficientă, care să le permită recuperarea investiţiei, decizia de investiţie nu va veni”, a afirmat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a spus că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar aduce independenţa energetică a ţării.
„Fac un apel către doamna prim-ministru. O rog să aibă în atenţie sporită, aş spune, o problemă ce ţine de resortul Guvernului: ANRM trebuie să dea acordul de prelungire a licenţei, astfel încât calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV şi Exxon să poată fi realizat. În esenţă, acest lucru înseamnă punerea în funcţiune a investiţiei într-un termen de doi până la trei ani. E foarte important pentru România din mai multe motive. În primul rând, exploatarea gazelor de la Marea Neagră ne va asigura independenţa energetică a ţării, vom scăpa complet de dependenţa de gazul rusesc”, a subliniat Tăriceanu.
Acesta a adăugat că, în plus, având în vedere de dimensiunea zăcămintelor, România devine un jucător regional.
„Vom putea fi furnizori pentru alte ţări din zonă, fie că vorbim de Moldova, fie că vorbim de vecinii din Vest. Începerea exploatării comerciale reprezintă şi un avantaj foarte mare pentru buget, pentru că vor fi încasate sume foarte mari din plata redevenţelor şi alte taxe şi impozite care se percep în cazul unor asemenea activităţi economice”, a mai declarat Călin Popescu-Tăriceanu.