Tăriceanu: În 2013 trebuie reduse cheltuielile statului la nivelul anului 2004

Economica.net
11 04. 2013
calin_popescu_tariceanu_48429300_60728300

El a explicat că statistic, în România sunt 22 de milioane de locuitori, dar 3 milioane sunt plecaţi în străinătate la muncă iar din 19 milioane rămaşi, 3 milioane sunt cei care nu au intrat încă pe piaţa muncii (elevi, preşcolari, studenţi), 5 milioane sunt pensionari iar 4 milioane sunt salariaţi în zona privată sau bugetară.

”Rămân 7 milioane de oameni care nu plătesc niciun impozit la stat, absolut nimic, dar beneficiază de învăţământ, de sănătate, de ajutoare de venit minim garantat, de o serie de prestaţii sociale. Guvernul trebuie să ia în acest an două măsuri economice drastice, care nu se vor mai putea lua în anii următori. În acest an aveam nevoie de o reducere a cheltuielilor statului la nivelul anului 2004 şi impozitarea celor aproape 7 milioane de oameni care nu plătesc impozite, dar care beneficiază de multe gratuităţi. În acest fel, ar creşte baza de impozitare”, a spus Tăriceanu.

Fostul premier a adăugat că nu este pentru reducerea suplimentară a salariilor sau a pensiilor ori pentru o supraimpozitare a veniturilor, măsuri care s-a dovedit că nu aduc venituri suplimentare semnificative, care să constituie fonduri pentru investiţii.

”Soluţia nu ar fi una tocmai plăcută, dar România este un paradis fiscal, cu impozitarea unică de 16% (…), în sensul nivelului de impozitare. Soluţia nu este de a impozita mai mult pe cei care deja plătesc, pentru că va începe evaziunea fiscală să prindă contur, ci de a-i impozita pe cei care nu plătesc nimic în România’, a adăugat Tăriceanu.

El a precizat că ‘nu toţi cei 7 milioane sunt şomeri, ci doar un procent de 7%’, iar cea mai mare parte dintre aceştia ‘lucrează la negru’.

În acest fel, spune Tăriceanu, ar creşte baza de impozitare şi veniturile bugetare cu care s-ar putea începe un program de investiţii foarte serios care să stimuleze din nou relansarea economiei.

El a opinat că asemenea măsuri nu pot fi luate anul viitor, care va fi an electoral, dar nici în 2015, an preelectoral.