Tăriceanu: Pilonul II va fi menţinut şi rămâne sub administrare privată. S-a pus doar problema nivelului de finanţare
Tăriceanu a fost întrebat, sâmbătă după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, despre situaţia Pilonului II de pensii, el spunând că acesta trebuie menţinut, scrie News.ro.
“Suntem de acord că Pilonul II este un instrument util pentru creşterea veniturilor după retragerea din muncă, după trecerea la pensie şi noi apreciem că trebuie menţinut, dar nu s-a pus problema, ca să fie foarte clar, nu s-a pus problema existenţei sau inexistenţei Pilonului II, ci numai a nivelului de finanţare”, a afirmat liderul ALDE.
Întrebat dacă se va hotărî ca statul să devină administrator al Pilonului II, Tăriceanu a spus: “Răspunsul este nu, pilonul II este administrat privat”.
El a mai precizat că mai multe analize indică faptul că fondurile de administrare a pensiilor private iau un comision de 2,5 la sută şi că un comision atât de mare nu se justifică.
“Am văzut diverse analize. Una din analize indică următorul lucru, că este un comision de 2,5 la sută pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de adminsitrare a pensiilor private şi există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică. Adică, până la urmă aceste fonduri se trezesc cu nişte bani pentru care nu au făcut nici un efort să adminstreze. Îşi iau un comision, mai primesc şi un comision de la noi, mai uşor”, a afirmat Tăriceanu.
Poriectul privind noua Lege a pensiilor a stârnit numeroase critici din partea partidelor de opoziţie şi a mediului privat, Ministerul Muncii a anunţat că proiectul este finalizat şi că urmează să fie trimis Parlamentului cel mai probabil în luna octombrie, urmând să fie aprobat până la finalul sesiunii, în luna decembrie.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut la finalul săptămânii trecute că pensiile nu vor scădea, ci vor creşte cele mici şi a mai spus că urmează să aibă loc şi o discuţie privind vârstele de pensionare, însă nu există în acest moment o intenţie de creştere a acestora.
Critici extrem de dure a stârnit intenţia Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.
La finalul săptămânii trecute, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că există ceva „îngrijorător” în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.
Premierul Mihai Tudose spus, la rândul său, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.
Opoziţia a reacţionat imediat la această tentativă a Guvernului de diminuare a contribuţiilor la Pilonul II de pensii, PNL anunţând o serie de dezbateri la nivel naţional pe această temă, în vreme ce USR a acuzat Executivul că pregăteşte naţionalizarea pensiilor private şi că foloseşte împotriva Pilonului II acelaşi tip de argumente care au fost folosite şi în democraţia ”iliberală şi pro-putinistă” a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naţionalizat pensiile private.