„Vreau să facem dialogul de astăzi într-o logică liberală a lucrurilor, adică înţelegeţi foarte clar că atât eu, cât şi colegii mei avem o abordare care este evident pro economie de piaţă. Vrem, prin această ordonanţă, să protejăm şi interesul consumatorilor sau clienţilor băncii, dar trebuie să ţinem cont şi de interesele băncilor, pentru că băncile nu sunt instituţii de asistenţă socială, sunt instituţii care trebuie să facă profit. Înţelegem acest lucru şi vrem să existe în final o negociere din care nu poate cineva să câştige totul şi ceilalţi să piardă totul, trebuie să fie un rezultat win-win în care ambele părţi au ceva de câştigat”, a precizat Tăriceanu.
El a adăugat că intenţia OUG 114 a fost „de a pune o anumită presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor practicate de instituţiile bancare din România la creditele acordate atât firmelor, deci mediului economic, cât şi persoanelor private, nivel ridicat ce le împiedică să acceseze credite pentru că unii nu sunt bancabili”.
„Poate îi facem bancabili, poate analizaţi cu mai multă atenţie, pe baza criteriilor pe care le aveţi, performanţele firmelor, pentru că, fără îndoială, e mult mai simplu pentru o bancă să cumpere titluri de stat, decât să stea să facă o analiză complicată de risc pentru fiecare client. Noi vrem ca băncile să se implice mai mult în economie, nu mai puţin. Sigur că s-ar putea ca unele efecte colaterale, pe care le-am văzut enumerate într-un document elaborat de Asociaţia Română a Băncilor, să creeze dificultăţi şi de aceea vreau să şi discutăm împreună pe aceste subiecte”, a subliniat preşedintele Senatului.
Potrivit lui Tăriceanu, întrevederea cu reprezentanţii băncilor este prilejuită de faptul că OUG 114/2018 a intrat în dezbatere la Parlament, iar Senatul este prima Cameră sesizată.