Tăriceanu: Suntem în criză politică. Băsescu să-şi dea demisia şi să nu se ascundă în proceduri
„Ar trebui să aibă (Traian Băsescu, n.r.) o reflecţie serioasă asupra viitorului său politic, să ia exemplu de ceea ce se întâmplă în ţările democratice, şi am să dau exemplul generalului de Gaulle, care în anul 1968, în urma unui referendum organizat pe o cu totul şi cu totul altă temă, nu un referendum referitor la admitere, ci un referendum referitor la un proiect pe care el îl iniţiase şi care a fost respins, a considerat pe bună dreptate că francezii l-au dezavuat şi şi-a dat demisia”, a exemplificat Tăriceanu.
El a precizat că în cazul României, preşedintele suspendat Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie, după ce afirmase că optează pentru „întoarcerea la popor”, iar cele mai multe voturi de la referendum au fost pentru demiterea sa.
„Aici lucrurile sunt cu mult mai clare pentru că, politic vorbind, cetăţenii au votat direct pentru demiterea lui într-un număr extrem de mare (…) când peste 7 -8 milioane de cetăţeni îi spun preşedintelui că nu-l doresc, el trebuie să ţină cont de voinţa cetăţenilor, aşa cum în trecut a spus că numai întoarcerea la popor este soluţia validă pentru ieşirea din crizele politice. Suntem într-o criză politică, motiv pentru care preşedintele trebuie să-şi dea demisia şi să nu se ascundă în spatele unor proceduri de ordin administrativ, care îi pot permite eventual să se întoarcă în funcţia pe care a deţint-o”, a susţinut Tăriceanu.
Fostul premier a mai precizat că este normal ca reprezentanţii USL să nu rămână „resemnaţi sau impasibili” în faţa situaţiei post-referendum, iar juriştii USL lucrează la o strategie privind rezultatul referendumului.
El a fost întrebat dacă preşedintele interimar, Crin Antonescu, ar trebui să-şi dea demisia în urma prezentării la urne a sub 50% din cei cu drept de vot, motiv care duce la invalidarea referendumului.
„După părerea mea, pentru impasul în care ne găsim este vinovat exclusiv preşedintele care a îndemnat în mod făţiş cetăţenii să se abţină de la vot, punând astfel sub semnul îndoielii valabilitatea pragului stabilit de Curtea Constituţională”, a mai spus Tăriceanu, precizând că rezultatul referendumului este „viciat şi nu este în spiritul a ceea ce a hotărât Curtea Constituţională”.