‘Există o doză imensă de populism în România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem. Vrem ca anumiţi oameni cu funcţii importante în stat să se distingă stând la cozi, sigur nefireşti fără îndoială şi pe care şi eu le condamn, sau vrem să se ocupe de ceea ce trebuie în funcţia respectivă, cum îşi gestionează timpul ? Suntem într-o fază de populism extrem în România care face să existe aceste atitudini pe care le-am observat’, a spus Tăriceanu, la B1 Tv, explicând situaţia relatată în media, potrivit căreia el a eludat săptămâna trecută coada la DRPCIV pentru a-şi reînnoi permisul de conducere.
De asemenea, preşedintele Senatului a afirmat că acea coadă nu a fost de 1.000 de persoane, în condiţiile în care şeful instituţiei i-a relatat că în acel moment se eliberau între 200 şi 400 de permise de conducere pe zi.
‘Nici eu n-am văzut, nici nu cred că ar fi de dorit să vedem prim-miniştri, miniştri, preşedintele ţării în trecut sau în viitor făcând acest tip de exerciţiu. Rămâne de rezolvat de ce se întâmplă această problemă. Am avut această ocazie să vorbesc cu şeful instituţiei şi care mi-a spus: ‘În momentul de faţă se eliberează între 200 şi 400 de permise pe zi’. Deci nu 1.000, cum a fost făcută vâlva. Am văzut că ştirea a fost preluată nemestecat că au stat 1.000 la coadă. Între 200 şi 400 de permise pe zi pentru că s-a concentrat în acelaşi loc şi Bucureştiul şi Ilfovul şi au un deficit de personal. Sigur că ar fi problema Executivului pentru că Executivul s-a angajat la debirocratizare. Debirocratizarea vedem că este, mai degrabă, un slogan’, a menţionat Tăriceanu.
El a adăugat, în context, că în România, conform legii, înalţi oficiali beneficiază de un sistem de protecţie asigurat de SPP.
‘Există anumite protocoale între SPP şi instituţii în cazul în care un oficial, eu sau altul care beneficiază de aceste dispozitive, are nevoie să meargă într-o instituţie publică, aceste protocoale prevăd cum se realizează aceste comunicări şi modul de funcţionare. Pentru că există anumite considerente de securitate care funcţionează în egală măsură şi în România şi în alte state (…) în aşa fel încât să se evite situaţii, incidente’, a precizat Tăriceanu.
Totodată, preşedintele Senatului a mai explicat că a fost să-şi preschimbe permisul, a depus un dosar, a plătit taxa la CEC şi a fost chemat la ora 4,30 să-şi ridice documentul. ‘Mi-au transmis cei de la SPP: ‘trebuie să ne prezentăm la 8 fără 20 să depunem dosarul’. (…) Pe baza informaţiilor care au apărut în presă, probabil cineva din interiorul instituţiei a anunţat. Nu începuse încă programul de lucru, oficial, cu publicul. Am venit după aceea, seara, să ridic permisul. Erau câteva persoane la rând’, a mai susţinut Tăriceanu.