Tarifele de transport și distribuție a energiei electrice cresc de la 1 ianuarie. Situația pentru fiecare zonă din țară

20 12. 2024
contor-3

Iată cu cât se modifică tarifele de distribuție pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din toată țara, începând cu 1 ianuarie, cu mențiunea că au fost unificate tarifele pentru toate zonele de rețea operate de Electrica (trei) și de PPC (trei).

 

-Muntenia Sud. Operator este Rețele Electrice (deținut de PPC). Tariful nou la joasă tensiune este de circa 294 de lei/MWh. Este mai mare cu 22% față de cel actual

 

-Banat. Operator este Rețele Electrice  (deținut de PPC). Tarifu nou l la joasă tensiune este de circa 294 de lei. Este mai mare cu circa 20%  față de tariful actual.

 

-Dobrogea. Operator este Rețele Electrice deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de circa 295  de lei. Este mai mare cu circa 5,7% față de tariful actual.

 

-Moldova. Operator ese Delgaz Grid (deținut de E.On.). Tariful la joasă tensiune este de 353 lei/MWh, crește cu circa 17%.

 

-Oltenia. Operator este Distribuție Energie Oltenia (deținut de Macquarie, prin Evryo; cumpărat de la CEZ). Tariful la joasă tensiune este de 363 lei/MWh, creștere de 9%

 

-Muntenia Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 351 lei/MWh, creștere de 0,9%.

 

-Transilvania Sud. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 351 lei/MWh, creștere de 26%.

 

-Transilvania Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 351 lei/MWh, creștere de 18%.

 

Tariful de transport perceput de Transelectrica crește și el. Astfel, tariful de extragere din rețea crețte cu 22%, până la 33 de lei/MWh, iar la cel de injecție, mult mai mic, diferențele sunt nesemnificative

 

Tarifele de transport și cele de distribuție la joasă tensiune prezentate mai sus sunt cele care se vor regăsi în facturile consumatorilor (suma între IT, MT si JT, valabile de la 1 ianuarie 2025, asta dacă, după ultimele consultări, nu vor fi modificate de ANRE.

Majoritatea clienților csanici nu le vor resimți, pentru că prețurile sunt plafonate. Totuși, pentru cei cu consum mare, de peste 300 kWh lunar, care, în unele situații plătesc acum sub 1,30 lei/kWh, preț cu toate taxele și tarifele, prețul final al putea crește, dar nu mai mult decât plafonul maxim de 1,30 lei/kWh.