Tarifele vamale suplimentare preconizate de SUA vor face dificilă menținerea prețurilor crede Ikea
Trump a anunţat că va impune tarife vamale suplimentare la bunurile importate de la principalii trei parteneri comerciali ai SUA: Canada, Mexico şi China, ceea ce a provocat temeri în rândul guvernelor şi companiilor ale căror lanţuri de aprovizionare depind de comerţul global lin.
„Aproximativ 30% din produsele Ikea provin din ţări asiatice, inclusiv China, iar 70% din din Europa, a declarat pentru Reuters Juvencio Maeztu, directorul financiar al Ingka Group, entitatea care deţine 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume. IKEA are magazine în 31 de ţări.
Statele Unite sunt a doua mare piaţă a IKEA, responsabile pentru 13,2% din vânzările din anul financiar 2024.
„Pentru noi, barierele comerciale din lume, indiferent dacă sunt dintr-o ţară sau alta, limitează posibilităţile de a face lucruri mai accesibile pentru mulţi oameni”, a explicat Maeztu.
Anul acesta, IKEA a redus preţurile, atrăgând mai mulţi cumpărători dar s-a confruntat cu un declin a veniturilor şi profiturilor.
Întrebat de posibilitatea ca administraţia Trump să impună tarife vamale suplimentare la bunurile importate din Europa, Maeztu a spus că nu vrea să facă speculaţii dar va urmări cu atenţie evoluţiile în următoarele luni.
Ingka Group, proprietarul Ikea, a raportat un profit net de 800 milioane de euro în anul financiar care s-a încheiat la 31 august 2024, în scădere faţă de 1,5 miliarde de euro în urmă cu un an. Marja de profit a fost de 3%, în timp ce profitul operaţional s-a situat la 1,3 miliarde de euro, de la două miliarde de euro în 2023.
Cele mai mare pieţe ale IKEA în anul financiar care s-a încheiat la 31 august 2024 au fost: Germania, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Italia.
În România, compania are, în prezent trei magazine, două în BucureștiȘ IKEA Baneasa, IKEA Pallady, la care se adaugă un al treilea în Timișoara.