Tariful unic de parcare de 5 lei/oră, pe ordinea de zi a CGMB. Pentru riverani, abonament de 50 de lei/lună sau 500 de lei/an

Bucureştenii urmează să plătească un tarif unic de 5 lei/oră, de luni până vineri şi în intervalul orar 08,00 - 20,00, pentru utilizarea parcajelor şi locurile de parcare ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti, potrivit unui poriect de hotărâre iniţiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu. Se menține gratuitatea pentru posesorii autoturismelor electrice şi hibride
AGERPRES - sâm, 17 dec. 2022, 10:24
Tariful unic de parcare de 5 lei/oră, pe ordinea de zi a CGMB. Pentru riverani, abonament de 50 de lei/lună sau 500 de lei/an

Proiectul care va impune noi tarife pentru parcările publice sau private din București urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General. Potrivit acestuia, bucureştenii urmează să plătească un tarif unic de 5 lei/oră, de luni până vineri şi în intervalul orar 08,00 – 20,00, pentru utilizarea parcajelor şi locurile de parcare ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti, informează Agerpres.

Totodată, se propune eliminarea posibilităţii de rezervare a locurilor de parcare, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru societăţile comerciale. Proiectul modifică HCGMB nr. 517/2019, stabilind o zonă unică de tarifare, ce cuprinde toate parcajele şi locurile de parcare, prezente şi viitoare, ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti.

Pentru utilizarea locurilor de parcare de către persoane fizice, persoane juridice şi instituţii publice, de luni până duminică şi în intervalul orar 08,00 – 20,00, se poate achita un abonament de 25 lei/zi sau 500 lei/lună.

Pentru utilizarea locurilor de parcare de către riverani, se stabileşte un abonament de 50 lei/lună sau 500 lei/an.

Pentru autocare şi pentru autovehicule ce deservesc industria cinematografică, este prevăzut un tarif unic de 20 lei/oră de luni până duminică.

În cazul locurilor de parcare necesare pentru încărcarea autovehiculelor electrice, se propune un tarif de exploatare de 500 lei/lună. Obligaţia de plată revine proprietarului/operatorului staţiei de încărcare electrică, în baza contractului de folosinţă încheiat cu operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

Conform proiectului, tarifele de parcare se pot achita prin: tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), SMS, On-line (utilizând platformele/aplicaţiile electronice specifice).

Tariful orar de parcare se va aplica de luni până vineri, între orele 08,00 – 20,00. În afara acestuia, parcarea va fi gratuită, inclusiv în zilele de sărbători legale. Reprezintă excepţie o serie de parcaje, unde tariful se va aplica de luni până duminică, inclusiv în zilele de sărbătoare legală, în intervalul orar specificat.

Plata tarifului orar permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia. În cazul persoanelor fizice, persoanelor juridice şi al instituţiilor publice, abonamentele sunt valabile de luni până duminică, între orele 08,00 – 20,00, în toată zona unică de tarifare. Plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul utilizatorilor riverani, abonamentul este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reşedinţa adiacente parcajului şi care posedă autoturisme aflate în proprietate înmatriculate la adresa respectivă sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum şi în baza unor contracte de comodat. Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia. Se pot aloca maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă.

Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achită anticipat, iar plata pentru prelungirea intervalului orar se poate face fără penalităţi în maxim 15 minute.

Pentru nerespectarea obligaţiei de a achita tariful, utilizatorul locului de parcare are obligaţia de a plăti către operatorul care administrează parcajele o penalitate de 200 lei/autovehicul/24 ore, începând cu ora la care se constată neregularitatea, cu excepţia cazului în care va fi dovedit un prejudiciu mai mare. Nerespectarea obligaţiei de a achita tariful poate fi constatată de către operatorul serviciului public prin întocmirea unei note de constatare.

Penalitatea este nefracţionabilă şi se stabileşte în sarcina persoanei care utilizează în mod neregulamentar parcajul. În cazul în care aceasta nu va putea fi identificată în mod direct, de către operator sau cu sprijinul Poliţiei Naţionale, Poliţiei Locale sau Jandarmeriei, penalitatea de 200 de lei se stabileşte în sarcina proprietarului autovehiculului parcat neregulamentar.

Până la plata penalităţii de 200 de lei, operatorul serviciului public va putea aplica dispozitive tehnice prin care să fie împiedicată circulaţia autovehiculelor parcate neregulamentar (de exemplu sisteme de blocare a roţilor, de obturare a vederii prin parbrize). Acestea vor fi înlăturate în cel mai scurt timp tehnic posibil, după achitarea integrală a penalităţii.

Penalitatea de 200 de lei se va plăti şi în cazurile în care utilizatorul, notificat în prealabil, refuză eliberarea locului de parcare pentru a se permite amenajarea/întreţinerea/dotarea/exploatarea acestuia de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

Gratuitate pentru posesorii autoturismelor electrice şi hibride

Posesorii autoturismelor electrice şi hibride, înregistrate în Municipiul Bucureşti, vor putea utiliza în continuare gratuit parcările publice de utilitate generală, conform proiectului iniţiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Posesorii au obligaţia de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice şi hibride, ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Înregistrarea se realizează în baza cererii formulate de către posesorii autoturismelor. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către operatorul serviciului public, la momentul verificării autoturismelor parcate şi pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic.

Excepţie vor reprezenta autoturismele electrice şi hibride: utilizate pentru activităţile de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum şi cele care, prin colantare, dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare. Toate acestea vor avea obligaţia de a achita tariful de parcare.

În referatul de aprobare se arată că autoturismele electrice presupun costuri mai mari faţă de cele convenţionale, în contextul creşterii preţului la electricitate.

„Parcarea gratuită şi scutirile de taxe şi impozite încurajează achiziţionarea autoturismelor electrice şi hibride. Credem că, în acest moment, având în vedere tranziţia către autoturismele electrice, cele hibride reprezintă un pas semnificativ care încă trebuie încurajat”, se arată în referatul de aprobare.

Se menţionează că Municipiul Bucureşti face „paşi importanţi” în extinderea infrastructurii de încărcare, iar recent Primăria Capitalei a depus o cerere de finanţare pentru 166 de staţii electrice.

Conform unui proiect supus dezbaterii în luna octombrie, pe site-ul Primăriei Generale, doar maşinile electrice urmau să beneficieze de gratuitate la parcare. Însă, pe 22 noiembrie, în urma unei consultări publice, viceprimarul Bujduveanu anunţa că a decis să menţină gratuitatea şi pentru maşinile hibrid.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a adoptat standardul pentru modelul unic de încărcător pentru telefoane și tablete
Comisia Europeană a adoptat standardul pentru modelul unic de încărcător pentru telefoane și tablete
Comisia Europeană a anunțat astăzi, pe pagina sa oficială de Facebook, că a adoptat standardul comun pentru încărcarea dispozitelor electronice în Uniunea Europeană....
Termocentralele pe cărbune din Oltenia s-ar putea închide 3 ani mai târziu. Autoritățile vor cere Bruxelles-ului funcționarea până la începutul lui 2029, în baza unui studiu
Termocentralele pe cărbune din Oltenia s-ar putea închide 3 ani mai târziu. Autoritățile vor cere Bruxelles-ului funcționarea ...
Complexul Energetic (CE) Oltenia, compania de stat care operează carierele și centralele electrice pe cărbune Rovinari, ...
Donald Trump cere Curții Supreme să suspende legea care ar duce la închiderea aplicației chinezești TikTok pe teritoriul SUA
Donald Trump cere Curții Supreme să suspende legea care ar duce la închiderea aplicației chinezești TikTok pe teritoriul ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, i-a cerut vineri Curţii Supreme să suspende legea ce ameninţă aplicaţia TikTok ...
Guvernul canadian depune eforturi pentru a evita un război comercial cu SUA conduse de Trump. Doi miniștri de la Ottawa au negociat la Mar-a-Lago cu doi viitori oficiali americani (Video)
Guvernul canadian depune eforturi pentru a evita un război comercial cu SUA conduse de Trump. Doi miniștri de la Ottawa ...
Miniştri ai Guvernului canadian au discutat vineri în Florida cu echipa preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, în contextul ...