Preşedintele Barack Obama s-a angajat în luna iunie că guvernul nu va mai finanţa construcţia de centrale pe cărbune din străinătate, prin Banca de Export-Import a SUA.
Ulterior, Banca Mondială şi apoi Banca Europeană pentru Investiţii au anunţat că renunţă la sprijinirea unor proiecte în domeniul cărbunelui.
În ultimii cinci ani, cele două bănci au investit peste 10 miliarde de dolari în astfel de iniţiative.
„Retragerea lor înseamnă capital mai mic pentru aceste proiecte. Nu mă aştept ca vidul creat să fie acoperit de capital privat, pentru că există un risc real ca funcţionarea acestor centrale să fie oprită mai devreme”, a declarat Richard Caperton, director general pentru energie la Center for American Progress în Washington.
Cererea de cărbune în ţările în dezvoltare a căpătat o importanţă tot mai mare, după ce reglementările mai stricte în domeniul mediului din SUA, diversificarea resurselor regenerabile şi reducerea preţului gazelor au determinat companiile de utilităţi să închidă centrale pe cărbune.
În ultimii cinci ani, Banca Mondială a furnizat finanţare de 6,26 miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul cărbunelui, potrivit datelor Oil Change International.
Banca de Export-Import din SUA a acordat peste 1,4 miliarde de dolari unor două proiecte din Africa de Sud şi India.
Reducerea finanţării din partea instituţiilor de credit este improbabil să aibă impact direct asupra Chinei, cel mai mare consumator de cărbune la nivel mondial, dar ar putea reduce numărul proiectelor de construcţie a centralelor în Africa de Sud şi Vietnam şi ar putea afecta exportatori de cărbune din SUA, Indonezia şi Australia.
Analiştii sunt divizaţi în privinţa cererii pe termen lung de cărbune.
Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA a estimat într-un raport din luna iulie că utilizarea cărbunelor la nivel global va creşte cu o treime până în 2040.
„Scăderea finanţării nu va determina o reducere a acestei estimări”, a declarat Greg Adams, director în cadrul agenţiei americane.
Gregory Boyce, director general al Peabody, cel mai mare producător de cărbune din Statele Unite, a notat că folosirea cărbunelui creşte în Germania şi Japonia, ţări care reduc producţia de energie nucleară.
Analiştii Goldman Sachs Group sunt însă de o altă părere.
„Credem că actuala poziţie de lider deţinută de cărbune în mixul de combustibil folosit pentru generarea energiei va fi erodată treptat”, a declarat Christian Lelong, analist la Goldman Sachs în Australia.
Cărbunele este folosit în prezent pentru generarea a 40% din electricitate, la nivel mondial, iar utilizarea acestuia a crescut cu peste 50% în ultimul deceniu.
Statele Unite sunt al doilea mare producător de cărbune după China, pe locurile următoare fiind India, Australia şi Indonezia.
China este cel mai mare importator de cărbune, urmată de Japonia, potrivit Asociaţiei Mondiale a Cărbunelui.
Conform analiştilor World Resources Institute, în lume există proiecte de construcţie a 1.200 de centrale pe cărbune, peste trei sferturi dintre acestea în India şi China. Dacă acestea vor fi construite, fapt improbabil, capacitatea existentă ar creşte cu peste 80%.
Banca Europeană pentru Investiţii a stabilit un standard de performanţă care împiedică împrumuturile pentru construcţia de noi centrale pe cărbune, dacă acestea nu folosesc drept carburant şi biomasă.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar putea la rândul ei să limiteze sprijinul pentru aceste proiecte.