Ţările de Jos cer Comisiei Europene o derogare de la regulile UE privind acordarea dreptului de azil pentru migranți

Ţările de Jos au cerut o derogare (opt-out) de la aplicarea regulilor UE privind azilul pentru migranţi, după ce noul guvern olandez al unei coaliţii de dreapta în care se regăseşte şi extrema dreaptă a anunţat cele mai stricte măsuri anti-imigraţie adoptate vreodată de această ţară, relatează agenţiile AFP şi EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 18 sept. 2024, 17:34
Ţările de Jos cer Comisiei Europene o derogare de la regulile UE privind acordarea dreptului de azil pentru migranți

„Am informat Comisia Europeană că doresc un „opt-out” în materie de migraţie în Europa pentru Ţările de Jos”, a declarat Marjolein Faber (foto), ministru pentru Azil şi Migraţie, membră a formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (PVV).

„Trebuie să ne ocupăm din nou singuri de propria noastră politică de azil” în faţa afluxului de migranţi, a adăugat ea, insistând că „obiectivul acestui guvern este de a reduce drastic volumul migraţiei”. Noul executiv olandez, aflat la putere din iulie, a înăsprit regimul obţinerii dreptului de azil pentru a descuraja sosirea migranţilor ilegali, îngreunând inclusiv reunirea familială.

Liderul formaţiunii PVV, Geert Wilders, care a câştigat ultimele alegeri legislative, a subliniat că doreşte ca Olanda să devină mai puţin atractivă pentru migranţi, astfel încât aceia care vin din „Africa şi Orientul Mijlociu să se gândească dacă nu le-ar fi mai bine în altă parte”. El a admis însă că obţinerea unor excepţii din partea Bruxellesului este un proces anevoios.

De altfel, în prima sa reacţie după solicitarea guvernului olandez, Comisia Europeană a dat de înţeles că va respinge această cerere, invocând faptul o derogare de la aplicarea regulilor UE privind migraţia necesită revizuirea Tratatului UE.

În scrisoarea cu această solicitare transmisă Bruxellesului, guvernul olandez se angajează totuşi să aplice recent adoptatul pact european privind migraţia şi azilul. Acest pact, care intră în vigoare în 2026, înăspreşte regulile privind dreptul de azil, dar include şi un „mecanism de solidaritate” care constă în cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre, respectiv relocarea unor migranţi din ţările din prima linie către alte state membre ale UE, iar cele care refuză aceste cote vor trebui să plătească o contribuţie de 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat sau să ofere sprijin operativ şi tehnic.

Sursa foto: Government.nl

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 70.000 de solicitanți de azil în UE, în august, o scădere de aproape un sfert față de august 2023
Aproape 70.000 de solicitanți de azil în UE, în august, o scădere de aproape un sfert față de august 2023
În august 2024, 69.270 de solicitanți de azil pentru prima dată (cetățeni din afara UE) au solicitat protecție internațională în țările UE, o scădere de aproape un sfert (24,8%) față de......
PPC finalizează achiziția portofoliului de 629 MW de energie regenerabilă al Evryo Group din România. Tranzacție de 700 mil. euro
PPC finalizează achiziția portofoliului de 629 MW de energie regenerabilă al Evryo Group din România. Tranzacție de ...
PPC, în urma anunțului din 6 august 2024, comunică finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă al Evryo ...
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, Cod portocaliu şi galben în aproape toată ţara – ANM
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, Cod portocaliu şi galben în aproape toată ţara – ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe ...
România a semnat contractul pentru achiziția unor avioane americane F-35
România a semnat contractul pentru achiziția unor avioane americane F-35
Semnarea acordului cu SUA pentru achiziţia avioanelor F-35 reprezintă „încă un pas hotărât înainte" pentru România ...