Ţările de Jos restricţionează exportul de echipamente pentru producţia cipurilor, la presiunea SUA
„Am luat aceste măsuri în interesul securităţii noastre naţionale”, a declarat ministrul Comerţului, Liesje Schreinemacher, adăugând că astfel de echipamente pot fi utilizate şi în scopuri militare. Schreinemacher nu a menţionat în mod expres China, precizând doar că un număr „foarte limitat” de companii şi modele de produse vor fi afectate.
În replică, ASML, o companie din Ţările de Jos care este un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri, a spus că nu intenţionează să îşi modifice estimările financiare ca urmare a noilor reguli.
Noile reguli, care vor obliga companiile care produc echipamente utilizate la fabricarea de cipuri să solicite o autorizaţie înainte de a putea exporta, ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2023. Anunţul Guvernului de la Haga a fost însoţit de un document tehnic în care se specifică pentru ce tip de echipamente va fi nevoie de obţinerea unei autorizaţii de export.
Introducerea acestei liste este rezultatul unui acord la nivel înalt între SUA şi aliaţii săi care au industrii puternice de echipamente pentru producţia de cipuri, printre care se numără Ţările de Jos şi Japonia, să înăsprească restricţiile cu privire la exporturile de tehnologie, pe măsură ce Washingtonul vrea să limiteze capacitatea Beijingului de a-şi produce propriile sale cipuri.
În luna octombrie a anului trecut, SUA au introdus restricţii la export pentru echipamentele de fabricare a cipurilor realizate de firme americane precum Lam Research şi Applied Materials şi destinate Chinei şi, de asemenea, a făcut presiuni asupra altor ţări care produc echipamente similare să adopte şi ele restricţii. China a criticat decizia autorităţilor americane, care se înscrie într-o escaladare a tensiunilor comerciale între primele două economii ale lumii.