Kerry, aflat în prima călătorie oficială în calitate de şef al diplomaţiei americane, este aşteptat să-i întâlnească duminică, la Riyad, pe partenerii săi din Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), care reuneşte şase ţări şi este prezidat de Arabia Saudită, înainte să se deplaseze la Abu Dhabi şi Doha.
„Există temeri, decepţii, frustrări, în ceea ce priveşte politica americană”, subliniază Abdulaziz Sager, director al Centrului de Cercetare din Golf. Statele Unite şi ţările CCG „sunt în dezacord asupra principalelor subiecte: Siria, Iran, conflictul israeliano-palestinian sau Bahrain”
Potrivit acestui expert saudit, anumiţi oficiali de rang înalt din ţările din Golf spun chiar în privat că acum este „greu să te încrezi în americani”
Multe dintre aceste monarhii petroliere bogate, îndeosebi Arabia Saudită şi Qatar, s-au alăturat cauzei siriene, declarând că dreptul poporului sirian este de a se apăra şi că regimul preşedintelui Bashar al-Assad nu doreşte o soluţie politică.
Washingtonul a anunţat joi un ajutor suplimentar de 60 de milioane de dolari opoziţiei siriene şi pentru prima dată ajutoare directe, însă a refuzat orice livrare de armament, temându-se că acesta ar putea ajunge în mâinile extremiştilor.
În plus, Statele Unite „împiedică şi ţările din Golf să-i ajute pe rebeli”, a afirmat Sager.
Potrivit lui Mustapha Alani, expert în probleme strategice din Dubai, „orice livrare de armament destinată rebelilor sirieni şi finanţată de ţările din Golf a fost întreruptă din luna septembrie, Statele Unite folosindu-şi dreptul de veto”.
– Un Washington insuficient de ferm
Singura excepţie, a subliniat Alani este încărcătura despre care a scris publicaţia New York Times, potrivit căreia armament cumpărat de Arabia Saudită din Croaţia a ajuns la rebeli în decembrie, prin Iordania.
„Unele ţări din Golf sunt de părere că Statele Unite nu merg destul de departe sau destul de repede în politica lor faţă de Siria”, unde, potrivit ONU, peste 70.000 de persoane au fost ucise în aproape doi ani, a explicat Salman Sheikh, director al Brookings Doha Center.
Ţările CCG nu îşi ascund îngrijorarea cu privire la politica americană faţă de vecinul lor, Iran, ale cărui ambiţii nucleare prezintă o ameninţare.
„În ochii ţărilor CCG, Kerry nu a fost destul de ferm în privinţa Iranului. El consideră că Statele Unite ar trebui să menţină pe masă opţiunea militară, în cazul unui eşec al politicii sacţiunilor”, subliniază Alani.
Pentru această ţară, politica sancţiunilor şi-a demonstrat clar limitele în Iran, în Sudan şi chiar în Coreea de Nord, ţară care urmează să efectueze un nou test nuclear.
În ceea ce priveşte conflictul israeliano-palestinian, experţii apreciază că ţările din Golf nu îşi ascund frustrarea cu privire la eşecul administraţiei americane de a impune soluţia celor două state.
Washingtonul şi ţările din Golf sunt pe poziţii divergente şi în ceea ce priveşte situaţia din Bahrain, unde sunt detaşate trupe ale ţărilor CCG, din momentul în care a izbucnit o revoltă a majorităţii şiite împotriva monarhiei sunnite, în martie 2011.
Statele Unite continuă să vadă „revendicări politice” ale opoziţiei şiite, în timp ce pentru ţări din CCG, „este vorba de o problemă de terorism”, subliniază Sager.
În plus, monarhiile din Golf nu au uitat cum administraţia americană „s-a întors repede împotriva vechilor aliaţi”, în ţările Primăverii Arabe, a explicat Sheikh, care declară totuşi că trebuie să-i fie acordată o şansă lui Kerry, care „cunoaşte Orientul Mijlociu şi va aduce o atenţie reînnoită acestei regiuni”