AIIB a fost lansată anul trecut, la Beijing, în încercarea de a stimula investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. AIIB este văzută ca un rival pentru Banca Mondială şi alte instituţii financiare dominate de statele occidentale. Capitalul iniţial al băncii este de 50 miliarde de dolari iar acţionarii vor să dubleze capitalizarea la 100 miliarde de dolari, relatează Agerpres.
Danemarca a depus cererea sâmbătă iar Australia, duminică, a anunţat ministerul Economiei din China. Dacă toate statele membre ale AIIB vor aproba cererile, Australia şi Danemarca vor deveni în 12 aprilie membre ale băncii de dezvoltare înfiinţate de China. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 31 martie iar numele tuturor statelor membre va fi anunţat în 15 aprilie.
Săptămâna trecută, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a afirmat că FMI ‘va fi încântat’ să coopereze cu banca de dezvoltare înfiinţată de China în proiecte de finanţare a infrastructurii.
Săptămâna trecută, Franţa, Germania şi Italia au decis să urmeze exemplul Marii Britanii şi să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China, dând o nouă lovitură eforturilor autorităţilor americane care încearcă să convingă statele occidentale să evite noua instituţie.
Analiştii susţin că decizia celor patru state de a deveni membre ale Asian Infrastructure Investment Bank reprezintă o lovitură diplomatică pentru Washington, care şi-a exprimat unele îndoieli cu privire la standardele de guvernanţă ale AIIB. De asemenea, Washingtonul susţine că viitoarea bancă de dezvoltare va contribui la creşterea influenţei Chinei în regiune, în dauna SUA.
China a informat recent că 27 de ţări, în principal din Asia şi Orientul Mijlociu, se numără printre statele fondatoare ale AIIB. Beijingul vrea să finalizeze actele constitutive până la sfârşitul acestui an.