Ţările lumii discută despre schimbările climatice, la summitul de la Durban

Africa de Sud este gazda unui nou summit climatic, începând de luni. 190 de ţări vor participa la Durban, la conferinţa asupra schimbărilor climatice, în încercarea de a găsi mijloacele de a le opri şi de a se pregăti pentru consecinţele lor.
Economica.net - lun, 28 nov. 2011, 07:57

Circa 12.000 de delegaţi, miniştrii, experţi, ONG-uri şi jurnalişti vor participa la cea de-a 17-a conferinţă anuală a ONU asupra climatului.

Subiectul principal al conferinţei este viitorul protocolului de la Kyoto, singurul tratat internaţional care impune obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră celor 40 de ţări participante, ce va expira anul viitor.

Unele dintre cele mai mari producătoare de emisii de gaze cu efect de seră cer amânarea discuţiilor asupra unui nou protocol, provocând mânia insulelor mici şi altor ţări vulnerabile. Uniunea Europeană şi naţiunile vulnerabile doresc să finalizeze noul acord până în 2015.

Unii observatori spun că ţările vulnerabile vor începe să numească şi să „umilească” ţările în curs de dezvoltare care amână progresul.

„Aproape toată lumea ştie că ajungerea la un acord este puţin probabilă (…) Este o perioadă întunecată, iar alegerea a fost deja făcută în cadrul summiturilor din trecut”, a declarat expertul David Victor de la Universitatea California, San Diego.

În ultimii doi ani, liderii mondiali nu au reuşit să ajungă la un nou acord, care să urmeze Protocolului de la Kyoto, care obliga ţările industrializate, cu excepţia SUA, să îşi micşoreze emisiile de gaze cu efect de seră. Speranţele au fost distruse când summitul de la Copenhaga din 2009 a eşuat să ajungă la o nouă înţelegere.

Christiana Figueres, secretarul ONU pentru climă, a declarat duminică că mizele negocierilor sunt mari, mai ales având în vedere ultimele studii ştiinţifice.

Pe agenda conferinţei se află şi finanţarea ţărilor sărace, pentru a le ajuta să se adapteze schimbărilor climatice, cu circa 100 de miliarde de dolari, anual. Întrebarea rămâne cum vor fi distribuiţi banii şi cum pot fi generate aceste fonduri din noi surse, în afara ţărilor dezvoltate din Vest. Una din idei sugerează că ar trebuie adăugată o taxă de carbon transportului aerian şi una asupra tranzacţiilor financiare internaţionale, poreclită deja „taxa Robin Hood”.

Oamenii au fost bombardaţi în ultimele săptămâni de noi cercetări ştiinţifice legate de schimbările climatice şi de consecinţele lor.

Agenţia meteo ONU a precizat săptămâna trecută că nivelul de concentrare a gazelor cu efect de seră a atins un record, de când a început era industrială în 1750. Datele Oganizaţiei Meteorologice Mondiale din 2010 arată că nivelul de dioxid de carbon este acum de 389 de părţi la milion, faţă de 280 de părţi la milion, cât era în urmă cu 250 de ani.

Organizaţia va prezenta săptămâna aceasta un raport asupra temperaturilor globale din 2011. Anul 2010 a fost cel mai cald din istoria recentă a lumii.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF vrea să schimbe raportările fiscale ale asociațiilor, unităților de cult, asociațiilor de proprietari
ANAF vrea să schimbe raportările fiscale ale asociațiilor, unităților de cult, asociațiilor de proprietari
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să aducă modificări importante în modul de raportare fiscală printr-un nou proiect de ordin semnat de președintele instituției,......
Chinezii de la Geely vor să vândă peste 5 milioane de mașini anual până în 2027
Chinezii de la Geely vor să vândă peste 5 milioane de mașini anual până în 2027
Grupul Geely Holding din China a anunțat duminică că își propune să vândă peste 5 milioane de vehicule anual până ...
Criză politică în Canada – Premierul Trudeau ar putea demisiona în această săptămână
Criză politică în Canada – Premierul Trudeau ar putea demisiona în această săptămână
Afundat într-o gravă criză politică, premierul canadian Justin Trudeau şi-ar putea anunţa demisia în această săptămână, ...
Producătorul de mașini electrice Rivian pare să-și fi revenit și așteaptă să intre pe profit, în premieră, în 2025
Producătorul de mașini electrice Rivian pare să-și fi revenit și așteaptă să intre pe profit, în premieră, în 2025
Rivian a depășit vineri așteptările analiștilor pentru livrările din trimestrul al patrulea și a declarat că producția ...