Ţările OPEC investesc în titluri ale Trezoreriei SUA cu 50% mai rapid decât alţi străini

Statele OPEC îşi cresc plasamentele în titluri ale Trezoreriei Statelor Unite într-un ritm cu peste 50% mai rapid decât alţi investitori străini, acesta fiind unul dintre efectele cotaţiei de peste 100 de dolari a barilului de petrol, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 16:21
Ţările OPEC investesc în titluri ale Trezoreriei SUA cu 50% mai rapid decât alţi străini

Membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi-au majorat achiziţiile nete de obligaţiuni guvernamentale americane cu 43,3 miliarde de dolari, respectiv 20%, în cele 12 luni încheiate la 31 ianuarie, comparativ cu o creştere de 13% a deţinerilor altor investitori străini, potrivit datelor Trezoreriei SUA.

Preţul petrolului a crescut cu circa 26 de dolari de la sfârşitul lunii septembrie, astfel că producătorii au zilnic venituri suplimentare de 780 milioane de dolari.

Investitorii internaţionali, care deţin obligaţiuni ale guvernului SUA de aproximativ 5.000 de miliarde de dolari, sunt esenţiali pentru finanţarea deficitului bugetar american, care va depăşi 1.000 de miliarde de dolari pentru al patrulea an consecutiv, potrivit estimărilor.

Achiziţiile de titluri ale Trezoreriei americane de către membrii OPEC ar putea contribui la atenuarea deprecierii acestora, după ce randamentele au înregistrat săptămâna trecută cea mai mare creştere după ianuarie 2009, ca urmare a evoluţiei pozitive a pieţei muncii, a vânzărilor de retail şi a industriei prelucrătoare.

„Cu un preţ al petrolului de trei cifre, profiturile trebuie să meargă undeva. Nu se mai aude de diversificarea plasamentelor în afara dolarui. Singurul joc este dolarul, iar dacă ai dolari este logic să cumperi titluri americane de Trezorerie”, a declarat Kevin Flanagan, director pentru strategie în domeniul plasamentelor cu venituri fixe la Morgan Stanley Smith Barney, cea mai mare companie de brokeraj la nivel mondial, cu active de 1.780 de miliarde de dolari.

Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, este tranzacţionat luni la aproape 126 dolari pe baril, iar ţiţeiul destinat pieţei americane la circa 108 dolari pe baril.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile își gândesc și planifică dezvoltarea. La nivelul Uniunii......
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...