Ţările sărace pierd între 38 şi 64 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor şi corupţiei – ONG

Spălarea de bani, fraudele şi corupţia aduc în fiecare an pierderi fiscale cuprinse între 38 şi 64 de miliarde de dolari ţărilor în curs de dezvoltare, conform unui raport publicat miercuri de asociaţia ONE, transmite AFP.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 09:55
Ţările sărace pierd între 38 şi 64 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor şi corupţiei - ONG

Această organizaţie britanică, fondată de cântăreţul Bono, estimează că, în total, aceste practici frauduloase în ţările în curs de dezvoltare reprezintă un volum anual de 1.000 de miliarde de dolari sau 750 de miliarde de euro.

Friederike Roder, care conduce ONE în Franţa, afirmă că aceste încasări lipsă ar putea fi ‘investite în sistemul îngrijirilor de sănătate, în securitatea alimentară şi în infrastructurile necesare şi salva astfel milioane de vieţi’.

ONE avansează cifra de 3,6 milioane de decese care ar putea fi evitate în fiecare an în cele mai sărace ţări dacă aceste încasări fiscale ar fi restabilite.

Asociaţia, adresându-se miniştrilor de finanţe din G20 care se vor reuni la 20 şi 21 septembrie în Australia, formulează patru revendicări.

Ea face apel ‘la luptă împotriva opacităţii societăţilor paravan’, structuri financiare deseori folosite cu scopul de a spăla bani şi pentru evaziune fiscală, prin organizarea unui registru public cu investitorii ascunşi în spatele acestor structuri.

ONE le cere de asemenea companiilor care exploatează resurse naturale în ţările în curs de dezvoltare să publice ‘informaţiile privind plăţile pe care le fac în conturile guvernelor, ţară cu ţară şi proiect cu proiect, pentru toate statele în care au filiale’.

Împotriva fraudei fiscale, ONU solicită crearea ‘unui sistem de schimb automat de date fiscale accesibil ţărilor în curs de dezvoltare (acordând o excepţie temporară de reciprocitate schimbului de date)’, obligând în acelaşi timp companiile ‘să-şi publice datele financiare ţară cu ţară’.

ONE militează de asemenea pentru un mai bun acces al cetăţenilor la date privind folosirea de resurse publice (‘open data’).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...