Conducerea TAROM a semnat în decembrie 2019 contractul de leasing pentru achiziția unui număr de nouă avioane noi – ATR 72-600, cu 72 locuri, care vor fi folosite pentru zboruri regionale (interne și externe) și care vor înlocui ATR-urile pe care compania le are în prezent în flotă. Dar, comanda de nouă avioane a fost redusă la șapte, potrivit reprezentanților companiei contactați de Economica.net, care mai spun că achiziția acestor trei avioane la care face referire ATR în comunicatul de presă fac parte din comanda de atunci.
În prezent, în flota companiei se află patru modele ATR 72-600, iar cele trei urmează să vină și ele la București. Modelul ATR 72-600 consumă cu 40% mai puțin combustibil, și prin urmare, emite cu 40% mai puțin dioxid de carbon faă de un avion din această clasă (nr. cu mai puțin de 100 de locuri).
„Fiind un pilot pe ATR, am fost martor direct la importanța conectivității pe care o oferă. Aceste avioane sunt o legătură esențială cu comunitățile din toată România. În calitate de director general văd și valoarea eficienței și a flexibilității lor. Când am început să modernizăm flota, era perfect logic să alegem modelul ATR, și pe măsură ce această misiune continuă în timp ce lumea caută să-și revină din provocările generate de pandemia globală, companiile aeriene trebuie să aibă cel mai eficient avion posibil. Suntem siguri că ATR este alegerea corectă, acum și pentru viitor”, spune Catalin Prunariu, directorul general al TAROM în comunicatul de presă al ATR.
În vara acestui an, TAROM lansase un anunț potrivit căruia solicita oferte de finanțare pentru achiziția a trei aeronave ATR 72-600, în valoare totală de aproape 60 de milioane de euro.
Avioanele pe care TAROM nu le mai folsoesște au fost scoase la vânzare încă din primăvara acestui an pentru aproape 99 milioane de dolari, potrivit Digi24. Este vorba de 14 aeronave Boeing, ATR și Airbus fabricate în perioada 1993-2007. La acestea se mai adaugă și patru avioane Boeing 737 – 300, care au fost recent scoase din zbor. Cele șapte ATR-uri vechi, care au fost folosite pe cursele interne sau pe distanţe scurte, ar urma să fie predate celor de ATR ca parte din contractul de leasing semnat la finele lui 2019.
Compania naţională TAROM comandat cinci avioane Boeing 737 MAX 8 în vara lui 2018, care urmează să intre în flota companiei din 2023.
TAROM a încheiat 2020 cu o pierdere netă de 439,8 milioane de lei.